Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Efter kritiken: Region Skåne erbjuder även patienter utan bank-id att testa sig

Publicerad

På måndag drar Region Skåne igång möjligheten att testa om man har antikroppar för covid-19. Efter kritiken mot att patienter måste ha bank-id för att bli testade, har nu Region Skåne hittat en lösning.

– Det är ett missförstånd. Har man inte bank-id går det bra att ringa och boka istället, säger Lena Luts, medicinsk rådgivare på Region Skåne.

Informationen finns på Region Skånes sida på 1177.se, men lades ut först under torsdagen när möjligheten att boka en tid lanserades.

– Möjligheten att boka med bank-id är en smidig lösning för de vårdcentraler som ska genomföra testerna, säger Lena Luts.

Ordinarie vårdcentral

Sex privata vårdgivare har upphandlats för masstestningen.

Efter kritiken från PRO mot att man måste ha bank-id för att bli antikroppstestad menar nu Region Skåne att även personer som saknar bank-id ska kunna ringa till sin ordinarie vårdcentral och bli testade där.

– Det kan även tas på den ordinarie vårdcentralen, säger Lena Luts.

”Beklaglig miss”

Lena Luts beklagar att informationen varit bristfällig.

– Jag vet inte hur kommunikationen gått till här, men det är beklagligt att det missats. Från vår sida är det självklart att möjligheten att testa sig är till för alla.

En av vårdgivarna som upphandlats är Capio. Enligt Anna P Nyman, regionchef för Capio Närsjukvård, framgick det tydligt av upphandlingen att antikroppstesterna skulle ske med bank-id.

Snabb upphandling

– I upphandlingen är det uppbyggt så att man bara testar dem som har bank-id. Systemet är uppbyggt tekniskt så.

Hon menar att upphandlingen gick snabbt. Region Skånes besked att nu också patienter utan bank-id ska kunna bli antikroppstestade kan innebära bråda dagar för vårdcentralerna i Skåne.

– Vi har ett enormt tryck på antikroppstester. Det känns som om hela Skåne vill testa sig. Alla kommer att kunna testa sig efterhand, bara man ger det lite tid, säger Anna P Nyman, regionchef för Capio Närsjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.