Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT:s reporter Erik Danielsson gör ett antikroppstest, utfört av undersköterskan Anneli Bäckman. Foto: Per Lärka

Klart för masstestning av skåningarna

Uppdaterad
Publicerad

De första antikroppstesterna för covid-19 har genomförts i Skåne. Nu är allt klart för att masstesta den skånska befolkningen med start måndagen 10 augusti.

SVT Nyheter var med när Capio i Helsingborg gjorde ett pilotförsök av antikroppstestet i början av veckan.

– Vi har fått en verifikation på att testet ska vara 100 procent tillförlitligt, säger Anna Persdotter Nyman, regionchef vid Capio närsjukvård.

Region Skåne har anlitat sex privata vårdgivare som ska genomföra testningen. Alla som är folkbokförda i Skåne, är över 18 år och varit symptomfria i 14 dagar erbjuds testet.

Bank-ID behövs

– Man går in på våra hemsidor eller via 1177 och loggar in via sitt bank-id. Och så bokar man en tid, säger Anna Persdotter Nyman.

Men det kan finnas många i riskgrupper som inte har bank-id. Hur ska de gå tillväga?

– Det finns ingen lösning för det idag. Men vi är ganska säkra på att de allra flesta har bank-id. Under den här coronatiden har många barn hjälpt sina föräldrar att skaffa bank-id, säger Anna Persdotter Nyman och tillägger att det är Region Skåne som beslutat om rutinen för testet.

Svar inom en vecka

När SVT Nyheters reporter genomför testet tar det bara någon minut. Blod tas från armvecket. Provet skickas sen till ett laboratorium i Solna. Svaret kommer inom ett par dagar, upp till en vecka.

– Då loggar du in med ditt bank-id på 1177, så har du det i inkorgen där, säger undersköterskan Anneli Bäckman.

Fyra varianter

Det finns fyra olika svarsalternativ. Testet kan vara positivt, att personen haft covid-19, eller negativt. Svaret kan också vara att det finns en mindre mängd antikroppar som inte anses vara ett tillräckligt skydd eller att provet inte kunnat analyseras på grund av brister i provtagningen.

Region Skåne har beslutat att alla som gör antikroppstestet ska betala 200 kronor. Högkostnadsskyddet gäller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet