Carina Zachau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i region Skåne. Foto: SVT

Efter neddragningar i busstrafiken – nu väntar nya besparingar

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen klubbade Region Skånes kollektivtrafiknämnd som väntat igenom beslutet om indragningar i busstrafiken. Men redan nu väntas nya nedskärningar.

– Då kommer det inte bara handla om busstrafiken, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Vi är inne i en allvarligt nedåtgående spiral som är väldigt defensiv. Vi måste prata om att höja antalet resenärer, inte bara prata om nedskärningar, säger vice ordförande Andreas Schönström (S).

Redan nästa år kan det bli fråga om nedskärningar också i tågtrafiken. Enligt Carina Zachau måste Skånetrafiken få 200 miljoner extra nästa. Fördyringarna beror enligt henne på satsningar i Malmö, Helsingborg och inte minst på spårväg i Lund.

– Det är det klassiska: Om vi behöver göra något obehagligt så är det alltid någon annans fel, säger Andreas Schönström (S).

Beslut om besparingar i nämnden

På fredagen beslutade kollektivtrafiknämnden om indragningar inom busstrafiken i Skåne. Tre busslinjer försvinner helt – linje 119 i Kävlinge kommun, linje 308 mellan Skurup och Ystad och linje 9 i Lund. Ytterligare ett 70-tal linjer berörs av justeringar framför allt i form av sämre turtäthet.

Det var i början av februari som det starkt kritiserade förslaget skickades på återremiss av kollektivtrafiknämnden. Ungefär hälften av Skånes 33 kommuner har lämnat synpunkter på förslaget som gäller trafikutbudet inom kollektivtrafiken.

SD lade ned sina röster

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emot beslutet och många kommunalråd har protesterat högljutt. Men efter att Sverigedemokraterna på fredagen beslutade att lägga ned sina röster, vann Alliansens förslag.

– Tyvärr blir det så. Dock ska man känna till att de här bussturerna var bussturer som är väldigt kostsamma. Det var två-tre personer som åkte på dem, säger Johan Wifralius (SD).

– Det är bara att beklaga. Framförallt sviker de sina egna väljare på landsbygden, säger Andreas Schönström (S).

Oppositionen och Sverigedemokraterna röstade däremot tillsammans ned förslaget att höja periodkort i små och större städer med 20 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.