Journalisten Fredrik Önnevall. Foto: Mattias Ankrah

Efter Fosterland: SVT-journalisten Fredrik Önnevall åtalas

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare åtalas för människosmuggling i samband med arbetet med dokumentärserien Fosterland. Åklagaren anser att Önnevall gjort sig skyldig till brott – men den misstänkte vidhåller för SVT Nyheter att han på intet sätt ångrar någonting.

– Jag vet inte varför det kommer just nu, men att det dröjt ett tag har kanske med den juridiska processen att göra, säger Fredrik Önnevall.

Efterspelet kring den uppmärksammade SVT-serien Fosterland tar nu en ny vändning. Det var där som Önnevall hjälpte 15-årige pojken Abed att ta sig från Syrien till Sverige. I januari 2015 anmäldes journalisten misstänkt för människosmuggling, och nu kommer alltså åtalet.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Riskerar fängelse

Sent på onsdagseftermiddagen lämnade kammaråklagare Kristina Amilon in åtalet. Förutom Fredrik Önnevall åtalas även två av hans medarbetare från det tv-team som jobbade med dokumentärserien. De riskerar nu fängelsestraff.

Fredrik Önnevall säger sig inte vara speciellt förvånad över åklagarens beslut, men kan inte se att han eller någon av de två medåtalade skulle ha gjort sig skyldiga till något brott.

– Det var en 15-årig pojke som befann sig i fara och behövde hjälp. Då sade medmänniskan i mig att det var något jag skulle göra. Och det sade mina kollegor också. Så det är inget jag ångrar, säger Fredrik Önnevall, och fortsätter:

– Åklagaren gör ju tydligen inte den bedömningen, men de juridiska experter jag har pratat med säger att det inte rör sig om ett brott, säger han till SVT Nyheter.

”Inga starkare känslor än då”

Det är snart två år sedan dokumentärserien Fosterland sändes i SVT. Sedan dess har många åsikter framförts om programmet, framförallt kom mycket att handla om huruvida Fredrik Önnevall passerat en gräns för vad man som journalist får göra.

Blev han möjligtvis mer av en aktivist än journalist? Och var det kanske rentav brottsligt att ta med sig Abed till Sverige?

Den senare frågan blir det alltså nu upp till Malmö tingsrätt att ta ställning till. Fredrik Önnevall är inte särskilt överraskad:

– Känslan är att det var väntat. Det var inga starkare känslor än så.

SVT Nyheter söker kammaråklagare Kristina Amilon för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet