Fredrik Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: TT

Hovrättsdom i fallet med SVT:s Fredrik Önnevall

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen faller domen i hovrätten över Skåne och Blekinge mot SVT-medarbetaren Fredrik Önnevall och två kollegor till honom i det uppmärksammade målet om människosmuggling.

Under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland” träffade de den 15-årige flyktingen Abed i Grekland, som bad dem att ta med honom till Sverige. Teamet gjorde det, trots risken att de senare skulle kunna dömas för människosmuggling.

I tingsrätten dömdes de tre till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar vardera.

Ingen ånger

Domen förvånade Fredrik Önnevall, men han ångrade inte handlingen.

– Jag gjorde det jag kunde stå för som människa, och det är jag nöjd med, sa han till SVT Nyheter.

De tre anmäldes av en privatperson efter det att ”Fosterland” sänts. I programmet visades bilder på när teamet träffade Abed, och hur teamet resonerade när de tog med honom till Sverige.

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på att de tre skulle dömas till fängelse i tre månader. Försvaret ansåg att en friande dom var rimligt på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl

Överklagad dom

Tingsrätten ansåg dels att det under resan genom Europa funnits flera länder där man kunnat få samma skydd som i Sverige, dels att pojken borde ha sökt asyl omedelbart efter ankomsten till Sverige, vilket inte skedde, och dömde därför de tre till villkorlig dom och samhällstjänst.

Domen överklagades, och idag klockan elva får vi veta hur hovrätten ställer sig.

Frågan om humanitärt undantag kan tillämpas är svårtolkad. Den omfattas inte av den svenska utlänningslagen, men ett EU-direktiv som ligger till grund för lagen tar upp den möjligheten. I en dom i Högsta domstolen från 2009 har undantaget diskuterats men inte tillämpats. Dagens domslut blir en del i en intressant juridisk utveckling om det visar sig att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet