Önnevall: ”Jag ångrar inte att vi gjorde som vi gjorde” Foto: Per LärkaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Önnevall: ”Jag ångrar inte att vi gjorde som vi gjorde”

Publicerad

Fredrik Önnevall är förvånad över tingsrättens fällande dom. Trots det känner han sig fortfarande nöjd över beslutet att hjälpa 15-årige Abed från Syrien att ta sig till Sverige.

– Det har tagit två år och jag har mentalt landat i att det skulle kunna sluta så här, men det är å andra sidan inte slut än. Vi får se vad hovrätten säger, och sedan om Högsta domstolen tar upp det, säger han.

Det var sommaren 2015 som Fredrik Önnevall och två av hans kollegor befann sig i Grekland för att spela in serien Fosterland. Där träffade de 15 år gamla Abed som var på flykt från Syrien, som bad om att få följa med till Sverige.

Idag kommenterar Fredrik Önnevall domen och menar att trots en fällande dom så är han nöjd med beslutet att låta pojken följa med.

– Jag ångrar inte att vi gjorde det valet. Vi sökte oss fram på en väg som vi tyckte fungerade då, säger Fredrik Önnevall.

Hur viktigt var det för det journalistiska arbetet?

– Inte speciellt viktigt. I den stunden handlade det om vad jag kunde stå för som medmänniska, sedan fick SVT avgöra om vi kunde ha med det. Jag är nöjd att jag stod för det i stunden, säger han.

Försvaret menade på att beslutet att låta pojken följa med var grundade på humanitära skäl och yrkade därför på ett friande.

Nu kommer tingsrättens dom att överklagas till nästa instans som är hovrätten.

– Det är olyckligt och lite förvånande att tingsrätten gör den här bedömningen. Men det är bara en av många instanser, så vi får se var det slutar, säger han.

SVT Nyheter Skåne har sökt de andra två dömda SVT-medarbetarna. Tolken har avböjt att kommentera och vi har inte kunnat nå Clas Elofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet