Fredrik Önnevall: ”Jag blev inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat sig för att åtala Fredrik Önnevall för människosmuggling. Men han ångrar ingenting. – Jag blev inte förvånad, säger han om beslutet.

I går lämnades åtalet in mot Fredrik Önnevall och två av hans kolleger.

Det sa han då han nåddes av beskedet om att åklagaren beslutat att väcka åtal.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

– Vi hade ju blivit polisanmälda och för en tid sedan blev vi kallade till förhör, så när det nu väcks åtal så var jag inte förvånad, säger han.

Ville agera medmänniskor

Ett eventuellt åtal eller polisanmälan var inget han tänkte på då han bestämde sig för att ta med pojken hem.

– Att jag och mina kolleger bestämde oss i den situationen berodde ju på att vi kände att vi var tvungna att göra något som medmänniskor i en akut situation för en pojke.

Om det skulle få några konsekvenser fick de ta ställning till längre fram, resonerade de. Han säger att han gått igenom historien många gånger i huvudet och funderat på vad som hände.

– Jag vet varför jag gjorde som jag gjorde och varför jag kände som jag kände. Och det känns skönt att ha det i kroppen.

Har kontakt

Han har då och då kontakt med pojken på telefon. Enligt Fredrik Önnevall har pojken lärt sig bra svenska och de behöver inte längre tolk för att kommunicera, vilket gläder honom.

Ångrar du någonting?

– Nej, absolut inte, säger Fredrik Önnevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet