”Vi kan nu förflytta och låna resurser i hela regionen”, säger Ewa-Gun Westford, vid polisen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter skolbränderna i Lund – polisen utlyser särskild händelse

Uppdaterad
Publicerad

Nu utlyser polisen en särskild händelse med anledning av de anlagda bränderna i Lund.

– Det ger oss större möjligheter att förhindra att fler bränder inträffar, säger Ewa-Gun Westford, vid polisen.

De senaste månadernas anlagda bränder  i Lund, varav tolv inträffat på skolor, har lett till ett nytt beslut av polisen. Nu utlyses nu en regional särskild händelse

– Det innebär att frågan om bränderna nu är något man arbetar på regional nivå i Sydsverige och att det inte längre är en kommunal angelägenhet, säger Ewa-Gun Westford, vid polisen.

Den särskilda händelsen innebär att polisen kan låna och förflytta personal i hela regionen. Det finns också en större tillgång till hjälpmedel för tekniska undersökningar.

Resurser från Rimfrost hjälper till

– Vi lyfter resurser från operation Rimfrost och nu kommer resurserna istället läggas på att komma till rätta med bränderna i Lund, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen hade sitt första möte efter att beslutet tagits klockan elva under fredagsförmiddagen.

– Vi måste göra detta snabbt och säkra våra resurser under semestertider. Det gäller att få styr på det administrativa men också att få ut fler poliser på fältet.

Finns det något slutdatum för den särskilda händelsen?

– Vi har ett preliminärt beslut, men det håller vi för oss själva, säger Ewa-Gun Westford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.