Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trycket är högt på passexpeditionerna runtom i Skåne. Detta efter att allt fler valt att vänta med att förnya sin pass under pandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ida Roos

Efter slopade restriktioner – långa väntetider för nytt pass i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Trots lågsäsong är det just nu långa väntetider för att förnya sitt pass i Skåne. På de större orterna kan det ta upp till sex veckor innan man får en tid.

Redan i somras rapporterade SVT Nyheter om långa väntetider för att förnya sitt pass i Region syd. Polisen vädjade då till den som inte har direkt behov av sitt pass att vänta till efter sommaren med att förnya det.

Nu när restriktionerna slopats vill allt fler ge sig ut och resa igen. Det har lett till att väntetiderna för att förnya sitt pass i Skåne är fortsatt långa även under hösten.

– Det är ju lågsäsong nu. Men många som låtit bli att förnya sitt pass under pandemin märker nu att deras pass har gått ut, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Sex veckors väntetid

I normala fall är väntetiden för att förnya sitt pass ungefär två veckor. Men i Malmö, Kristianstad och Lund kan väntetiden nu vara uppåt fyra till sex veckor. I bland annat Ängelholm, Landskrona, Eslöv och Ystad ligger väntetiden på en till tre veckor.

– Det klassiska tipset är att vara ute i god tid, men man kan också vända sig till en annan ort än sin hemort för att se om det finns någon med kortare kö, säger Calle Persson.

Fler letar tid på andra orter

Nu väljer allt fler att leta tider på andra orter än sin egen.

– Jag fick en tid i Eslöv, jag tror det var väntetid på en till två månader, säger Malmöbon Frida Kågeland som precis hämtat ut sitt pass.

Malmöbon Niklas Tengvall letade en tid på andra orter i Skåne efter att han sett de långa väntetiderna i Malmö. Till slut fick han en tid inom kort i Malmö efter att någon lämnat återbud.

– Jag var på väg till Kristianstad, Ystad och Trelleborg, där fanns det tider inom en vecka. berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer