SVT:s Edina Hrustic har tittat på hur företagen hanterar träning på jobbet. Foto: SVT

Så tycker tittarna om träning på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har vi på SVT efterfrågat tips från er om träning på jobbet. Arbetsgivare har ju fått ett allt större ansvar för anställdas hälsa, och vi har valt ut några av tipsen för att visa hur olika det faktiskt ser ut på arbetsplatser.

Vissa satsar mer, andra mindre. På en del arbetsplatser får anställda flera tusen kronor om året i friskvårdsbidrag, på andra företag är det inga bidrag alls. Här är några tittares åsikter:

  • ”Hos oss är det bara jag som är ute och går på lunchen efter maten. De andra sitter inne. Ibland springer jag på lunchen och äter efteråt. Jag har försökt få de andra att följa med, förgäves. Ingen annan bryr sig. Träning och hälsofrågar pratas det aldrig om, varken på möten i fikarummet eller på samtal med chefen. Vi har haft friskvårdstimme förut men får numera 1 000 kronor per år.”
  • ”På mitt kneg tillämpas det både ett årligt friskvårdsbidrag liksom en veckovis ”högintensiv” promenad på 2x30min innan eller efter lunchen tillsammans med övriga deltagande kollegor. Antalet km loggas; det sammanlagda antalet redovisas sedan i vår informationsruta. Promenaden tillkom för ca 1- 1,5år sedan och har utökats från ett till två (numera valfria) tillfällen i veckan.”
  • ”Jag är deltagare på Aktivitetshuset (Daglig Verksamhet  i Ystad). På onsdagar brukar jag, några deltagare och personal ha yoga på arbetstider.”  
  • ”Jag har arbetat 38 år inom förskolan och efter jobb har man ingen ork kvar till träning. Arbetsgivaren tjänar på att lägga friskvård på arbetstid för då blir det av och alla har samma möjlighet att deltaga En bra investering för att orka och det tjänar alla parter på.”

Hör även hur arbetsplatser som exempelvis Försvarsmakten och VA Syd satsar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.