Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter terrordåden – bättre kamerateknik efterfrågas

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att användandet av övervakningskameror ökar så växer även företaget Axis i Lund. De är världsledande i branschen och bygger just nu ett nytt huvudkontor i Lund.

Det går bara några minuter efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, innan den misstänkte terroristen fångas på bild.

SL:s övervakningskameror i tunnelbanan spelade då en viktig roll i polisens jakt och efter den senaste tidens terrordåd efterfrågas nu allt bättre kamerateknik.

– I samband med incidenter så upptäcker man kanske att bildkvalitén inte är den man behöver för att identifiera människor. Eller så kanske man inte har förmågan att hitta bilder väldigt snabbt och då vill man kanske uppgradera till bättre teknologi, säger Ray Mauritsson, vd på Axis.

TV: Se hela inslaget här

Lundastudenter grundade företaget

Företagets omsättning har nästan fördubblats under de senaste åren, från 4 miljarder kronor 2012 till över 7 miljarder förra året.

– Man kan säga att anledningen till att vi är stora i dag är att vi var uppfinnarna av nätverkskameran, det vill säga den nya tekniken för övervakningskameran, säger Ray Mauritsson.

LÄS MER: Frågan om övervakning delar generationerna

Två Lundastudenter grundade företaget i mitten av 80-talet. Idag är Canon den största aktieägaren i företaget som nu har 2700 anställda, varav hälften arbetar med forskning och utveckling i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.