Ny rapport: Ekoodling kan skada miljön mer än traditionellt jordbruk

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiska jordbruk kan skada miljön mer än konventionella om man utgår från mängden skörd de producerar. Det fastslås i en rapport från forskare på ekonomihögskolan i Lund.

– När man ser till växthusgasutsläpp framstår ekologisk odling som sämre än konventionell, säger utredaren Christian Jörgensen.

I den nya rapporten har utredare från Lunds universitet gått igenom det internationella forskningsläget för att avgöra huruvida ekologisk odling är bättre för miljön eller inte. I projektet har man tittat på tre miljöfaktorer: biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser.

Biologisk mångfald

Om man jämför en hektar ekologisk jordbruksmark och en hektar konventionell jordbruksmark framstår ekologisk odling som bättre ur alla tre perspektiv. Om man istället tar hänsyn till hur mycket denna hektar producerar återstår bara fördelen med biologisk mångfald eftersom konventionell odling har mycket större skördar. 

– Eftersom ekologisk odling gör att man måste ha mer jordbruksmark för att få samma mängd mat är det även tveksamt om det är bättre för biologisk mångfald eftersom marken annars kan användas till skog och orörda naturmiljöer, säger Christian Jörgensen, en av utredarna bakom rapporten.

Resultaten förvånar

Lundaforskarnas resultat går stick i stäv med vad många tror om det ekologiska jordbrukets miljöfördelar. Det kan delvis handla om att studien inte tittar på faktorer som djurvälfärd eller positiva effekter av användandet av färre bekämpningsmedel, men Christian Jörgensen tror även att det politiska samtalet bidrar till den rådande bilden.

– Man har ju framfört, inte minst från politikers sida, att ekologisk odling är bättre än konventionell, så det är väldigt många som har den uppfattningen, säger han.

Hur tänker du kring ekomat?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten och tackar alla som har skickat in synpunkter och tankar. Det har kommit långt fler inlägg än vad vi har kunnat publicera.

Pinnat inlägg

Är ekologisk odling det bästa alternativet? Inte enligt en rapport från forskare på ekonomihögskolan i Lund som tittat på bland annat mängden skörd som produceras. Du kan läsa mer om rapporten här.

Hur tänker du när du köper mat?

Gunilla • Djurvälfärd måste beaktas när man drar slutsatser om vilket sätt som är bäst.

Kalle • Ekologiska grönsaker innehåller mer näring. Rötterna växer nedåt och får näring långt ner i jorden. Maskarna gräver små gångar som gör att rötterna får mycket syre. Jordens alla svampar är viktiga för grödorna som odlas.

Grönsaker som besprutas med insektsgifter och får konstgödsel har rötter som växer åt sidan och väldigt grunt. Jorden är näringsfattig och därför behövs konstgödsel som sprutas ut uppifrån. Det är den ena näring som grönsakerna får.

Så att köpa ekologiskt är dyrare sett till kronan i butiken men sett till näringsinnehåll så får vi mycket för pengarna.

Per • Gräsbetat och ekologiskt kött. Ja, vad är det egentligen? Min farmor skulle säga att det är självklart att djuren ska gå ute. Inte få mer antibiotika än de behöver. Endast när de är sjuka. Och ska ha det bra när de är inne. Det som är bäst för djuren är också bäst för oss.
När djuren får äta färskt gräs ute och torkat gräs vintertid så mår de bäst. Och köttet vi får då innehåller mer omega 3. Många djur idag får importerade giftiga sojabönor. Det blir alldeles för mycket kolhydrater och då blir köttet mer Omega 6 rikt.

Solveig • Vi skulle behöva laga mer mat från grunden och då ekologiskt. Skulle önska det till alla.

Olof • Det borde inte gå att asfaltera mark som kan användas till odling. Det borde alltid tas hänsyn till det när man beviljar bygglov.

Ulla • Varför i hela världen ska vi transportera morötter från andra sidan jordklotet? Byta potatis med andra länder? Alla länder borde först och främst ha en egen matproduktion som är ekologisk.

Ensidigt? • Det verkar som om rapporten tittar lite ensidigt när de jämför konventionellt med ekologiskt. Att släppa ut gifter i naturen kan väl ändå inte vara ok? Inte heller de långa och många mattransporter som sker kors och tvärs till jordens alla hörn kan väl vara ok?

Därför ekologiskt och närproducerat! • Mat som transporteras med båt kostar mycket för miljön. Först så är det mycket giftig mat som produceras i länder långt bort. Båttransport innebär att de ofta är flaggade så att många regler inte är giltiga. Fraktbåtarna blir bara större och större och påverkar det marina livet stort. Den höga ljudnivån gör att fiskars och valars GPS system faller ifrån. Fraktfartygen använder inte miljögodkända drivmedel utan är "allätare". I filmen "Fraktad" som SVT visade tidigare berättades hur varor transporterades kors och tvärs och vi fick då en bred inblick.

Lena • För mig är det viktigt att äta ekologiskt och göra mindre avtryck i naturen genom bo mindre, ha grön el och cykla/gå samt inte konsumera nya prylar o kläder utan byta eller handla secondhand. Tänk hur mycket mark som tas i anspråk för vägar och stora bostäder/industrier mm i det perspektivet får jordbruket gärna utökas istället för nybyggen och större vägar!

Andreas • Så länge maten är ren när jag öppnar paketet så är jag nöjd.

Fakta om studien

Studien ”Är ekologisk odling bättre för miljön?” genomfördes av AgriFood economics centre som är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Det handlar om en metaanalys vilket innebär att utredarna gått igenom redan existerande forskning och sedan dragit sammanfattande slutsatser.

Man kan ta del av hela studien via denna länk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.