Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin säger att PwC:s utredning om upphandlingen av Vårdexpressen har påbörjats men har nu pausats på grund av coronaviruset. Foto: Hans Larsson/SVT

Ekonomidirektören: ”Signaler om att upphandlingen inte gått rätt till”

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjade fusk i Region Skånes stora upphandling av datasystemet Vårdexpressen. Nu har regionledningen fått en första rapport från den externa utredaren PwC.

– Det finns signaler om att upphandlingen inte har gått rätt till, säger ekonomidirektör Lars-Åke Rudin.

Efter att SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning avslöjat att upphandlingen, värd sammanlagt en miljard kronor i Region Skåne och Västra Götalandsregionen, kan ha varit uppgjord på förhand, stoppade båda regionerna omedelbart samarbetet med bolaget Vårdinnovation som äger datasystemet Vårdexpressen.

Region Skåne tillsatte en extern utredare som sedan februari granskat turerna kring upphandlingen. Konsultbolaget PwC har nu lämnat ett första besked till Region Skåne.

Vårdexpressen

– Deras initiala bedömning är att det var rätt att stoppa och att tillsätta en extern utvärdering. Det finns signaler om att upphandlingen inte gått rätt till, säger ekonomidirektör Lars-Åke Rudin.

Granskningspaus

PwC har nu pausat granskningen. Utredarna får inte resa till Skåne på grund av coronaviruset. Innan en slutlig rapport kan lämnas, vill utredarna genomföra intervjuer med personer på plats i Skåne.

Samtidigt vill Region Skåne så fort som möjligt genomföra en ny upphandling av ett digitalt verktyg som ska kunna användas av skåningar med tanke på coronaviruset.

– Vi håller på att förbereda en upphandling. Det är bråttom, säger Lars-Åke Rudin.

Alla som vill får ge anbud

Om inte PwC hinner göra färdigt utredningen på grund av coronasituationen, kan då Vårdinnovation delta i upphandlingen?

– När vi har annonserat den här upphandlingen kan alla som vill lämna anbud. De kan delta i upphandlingen om de uppfyller de krav som ställs i annonseringen, svarar Lars-Åke Rudin.

Vilka krav som kommer att ställas i upphandlingen är ännu oklart.

Lars-Åke Rudin ger inget konkret svar på frågan om Region Skåne ska ta hänsyn till att bolaget Vårdinnovation tidigare lämnat felaktiga uppgifter om Vårdexpressens vetenskapliga grund och att vd:n Damon Tojjar använder sig av titlar som han inte har.

– Nu frågar du om den upphandling vi håller på att förbereda. Vi håller på att förbereda en upphandling, svarar han.

SVT har sökt Damon Tojjar för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet