Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal El-Haj har blivit politisk vilde. Här är turerna kring honom på 60 sekunder. Foto: SVT

Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna men sitter kvar i riksdagen – blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna men behåller sin plats i riksdagen, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Han blir därmed politisk vilde.

Det var i fredags som Socialdemokraterna meddelade att de saknar förtroende för Jamal El-Haj. Han uppmanades då av partiet att lämna sin riksdagsplats. Beslutet togs bland annat med anledning av El-Hajs medverkan på den europeiska palestinska konferensen förra året.

På måndagen kom beskedet att Jamal El-Haj lämnar partiet, men att han behåller sin riksdagsplats, vilket han meddelade i ett brev till partiet som SVT tagit del av.

”Mest smärtsamma beslut”

”I striden mellan sanning och lögn finns en kritisk punkt när lögnen är som störst och sanningen når sin yttersta prövning. Med dessa ord vill jag informera om att jag lämnar Socialdemokraterna”, skriver El-Haj i brevet och fortsätter:

”Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”.

Beslutet är det mest ”smärtsamma” han behövt fatta i sitt vuxna liv, skriver El-Haj.

”Men det går inte att vara kvar när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort”.

Han tänker fortsätta att kämpa ”för alla människors lika” värde:

”Det var med den övertygelsen jag deltog på den palestinska konferensen”.

Hallengren: ”Oacceptabelt agerande”

I en kommentar till TT skriver Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, att El-Hajs beslut är ”oacceptabelt”.

”Det här är ett oacceptabelt agerande av Jamal El-Haj och ytterligare ett bevis för att han sätter sina egna intressen före partiets”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.