Nu överklagas domen mot 15-åringen efter skolattacken i augusti. Foto: TT

Elever överklagar domen efter skolattacken i Eslöv

Publicerad

Flera elever på den skola i Eslöv där en 15-årig pojke knivhögg en lärare i augusti överklagar domen till hovrätten. Elevernas ombud delar inte tingsrättens bedömning som friade 15-åringen gällande hot mot några av eleverna.

Det var i december som den 15-årige pojken dömdes till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök efter skolattacken i Eslöv i augusti.

Det var nio elever som utsattes för grovt olaga hot, men tingsrätten friade 15-åringen för grovt olaga hot mot andra elever eftersom att 15-åringen inte på ett tydligt sätt riktat ett hot mot just de eleverna.

Skolattacken i Eslöv

15-åringen har erkänt att han hotat eleverna men menar att hoten inte varit grova. Trots erkännandet har tingsrätten ogillat åtalet gällande grovt olaga hot mot eleverna, som nu väljer att överklaga till hovrätten.

Omständigheterna borde räcka

Elevernas ombud, Henrik Johnsson, menar att 15-åringens agerande under attacken borde anses som hot då han ska ha rört sig mot eleverna med utrustning och vapen. Han delar inte tingsrättens bedömning.

– Det borde räcka som ett hot enligt min mening. Jag känner mig trygg med min bedömning, sen får vi se vad hovrätten kommer fram till.

15-åringen dömdes även för nio fall av grovt olaga hot mot andra elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet