Hör Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i Malmö stad, berätta om sin syn på den nya rapporter om antisemitism i skolan. Foto: Erik Nylander/TT/SVT

Judiska elever vittnar om trakasserier i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolgårdsrasism, utanförskap och konspirationsteorier. I en rapport som gjorts av Malmö stad djupintervjuas 14 judiska barn och unga om antisemitismen i Malmös skolor.

– Nu har vi det svart på vitt att antisemitismen är utbredd på skolorna, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnde.

”Skämt är det som man möts av. Det är allt från 'snåla jude' till  'jag ska gasa dig'. Jag har haft kompisar som också skämtat om det, och det känns faktiskt fruktansvärt att de tar sig sådana friheter och det man gör då är att normalisera en rasistisk jargong. Det finns en aktiv okunskap i de skämten.”

Så säger en utav de 14 judiska elever som Mirjam Katzin (V), samordnare mot antisemitism i Malmö stad, har djupintervjuat i en rapport.

– Tanken är att studien ska vara ett kunskapsunderlag för hur vi ska arbeta med dessa frågor på skolorna, säger hon. 

Höja kunskapsnivån

Rapporten, som skapats i ett samarbete mellan kommunen och Judiska Församlingen i Malmö, beskriver antisemitismen i Malmös skolor och belyser de svårigheter judiska elever möter som del av en minoritet i Sverige.

– En av åtgärderna som föreslås är att höja kunskapsnivån bland lärare, säger Mirjam Katzin.

Förutom eleverna har även 26 lärare intervjuats. De berättar att de saknar kunskap och förutsättningar att tackla denna fråga i klassrummet. En lärare säger:

Jag har jobbat på skolor där lärarkollegor har sagt ”prata inte om Israel/Palestina här för det blir bara jobbigt.” Men det blir bara jobbigt för att man inte kan någonting om konflikten och att det är emotionellt för en själv.

”Fullständigt oacceptabelt”

Kommunens ordförande i grundskolenämnden, Sara Wettergren (L), ser allvarligt på innehållet i rapporten. Hon hoppas att åtgärderna som föreslås kommer hjälpa politiker att motverka antisemitismen i Malmös skolor.

– Jag tycker att alla elever ska känna sig trygga i Malmös skolor och vara bekväma med sin identiet. Självklart vill vi att Malmö ska vara en stad som judiska familjer flyttar till, och inte från, säger Sara Wettergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.