Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Lefvert är en av kunderna som har solpaneler installerade på sitt hus. Foto: Hans Larsson/SVT

Elkunder i Simris kopplades loss från elnätet – föredöme på ny flexibel elmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla byn Simris på Österlen tjänar som förebild för framtidens elnät. Det visar kraftbolaget Eons utvärdering av försöket med ett mikronät eller så kallad ö-drift i byn.

Var femte vecka kopplades de 150 hushållen loss från Sveriges rikstäckande elnät. Kunderna fick klara sig på el från sol och vind för att hålla husen varma och lamporna tända.

Försöket inleddes 2017 och pågick i några år. Nu har det avslutats och utvärderats. Erfarenheterna är goda, enligt Eon.

– Vi har lärt oss mycket. Det finns nu fyra eller fem liknande projekt i Europa som bygger på erfarenheterna från Simris, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.

Vad menas med ö-drift?

Ö-drift innebär att el produceras och används i ett avgränsat område som kopplats bort ifrån det stora elnätet. Men för att klara det måste nätet balanseras så att det inte blir stora underskott eller överskott på el.

– När det blev trångt i nätet kopplades kunder i Simris bort, säger Peter Hjalmar.

Mer flexibel elmarknad

För Karin Lefvert i Simris började allt med en hög elräkning, 12 500 kronor för en månads förbrukning. Det blev hennes startskott till att gå med i försöket häromåret. Numera kan hennes eldebitering rentav gå med vinst, åtminstone under sommarhalvåret.

– I maj månad i år sålde vi över 100 kilowatt mer än vad vi har förbrukat, säger hon.

Den här typen av bortkoppling av elkunder sker nu på flera håll i Sverige, till exempel på Gränsbo gård i Hököpinge där potatiskylen stängs av när energiförbrukningen är som störst – i syfte att skapa en flexibel elmarknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.