Elliots mamma Johanna Adolfsson, som själv jobbar som sjuksköterska, tycker att det är bra att vårdskador uppmärksammas för att vården förhoppningsvis ska fungera bättre framöver. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Elliots mamma om domen: ”Det känns jätteskönt”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömde hovrätten en barnmorska för vållande till kroppsskada i samband med att Elliot föddes 2016. Han föddes med permanenta hjärnskador och efter domen känner hans mamma Johanna Adolfsson i Åhus en lättnad.

– Det ska bli skönt att inte ha det här hängande efter sig. Det har gått fyra år sedan vi anmälde det.

Hovrätten fastställde på torsdagen tingsrättens dom och dömde den barnmorska som arbetade vid födseln av Elliot för grovt vållande till kroppsskada. Elliot drabbades under förlossningen av syrebrist och fick hjärnskador.

Ett drygt år senare avled Elliot. Dödsorsaken är inte fastställd. Elliots mamma, Johanna Adolfsson, känner sig lättad efter hovrättens dom.

– Vi kände att Elliot fick upprättelse redan i tingsrätten när domen kom där, men det är klart att det känns jätteskönt, säger Johanna Adolfsson som själv jobbar som sjuksköterska och som hoppas att fallet gör skillnad.

”Jättebra för att vården ska fungera bättre”

– Vårdskador har uppmärksammats mer efter det här. Jag tror att det är jättebra för att vården ska fungera bättre och för att man kanske ska ta tag i att se över hur resurserna ser ut och kanske lägga mer pengar på hela sjukvården i Sverige.

I videoklippet får du träffa Lo, Elliots lillasyster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.