Foto: Privat/TT

Dom mot barnmorska står fast i hovrätten – ska överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Domen står fast. Den barnmorska som tidigare dömts för grovt vållande till kroppsskada i samband med en förlossning fälls nu även i hovrätten. Men hon slipper dagsböter.

– Vi kommer att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen, säger barnmorskans advokat Björn Hurtig till SVT.

Under torsdagen meddelade hovrätten dom i det uppmärksammade fall som rör en förlossning på CSK i Kristianstad 2016. Pojken Elliot föddes med permanenta hjärnskador och avled strax före sin ettårsdag. Dödorsaken är inte fastställd. Mamman Johanna Adolfsson polisanmälde barnmorskan, som ställdes inför rätta.

Dömdes i tingsrätten

Kristianstads tingsrätt dömde förra året barnmorskan för grovt vållande till kroppsskada. Enligt rätten gav barnmorskan värkstimulerande dropp långt över riklinjerna, vilket orsakade syrebrist hos barnet som var på väg ut.

Barnmorskan erkände att hon gjort fel under förlossningen men förnekade att hon gjort sig skyldig till en brottslig gärning. Hon dömdes och påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Barnmorskan valde att överklaga domen till hovrätten, som nu prövat fallet. I överklagan har försvararen Björn Hurtig lyft fram att barnmorskan drabbats hårt av tingsrättens dom, och att hon dessutom fått kritik från myndigheten Ivo samt omplacerats av arbetsgivaren.

Slipper böter

Hovrätten fastställer tingsrättens dom, men med den ändringen att hon inte behöver betala dagsböter.

När det gäller barnmorskans agerande följer hovrätten den lägre instansens linje: ”Enligt hovrättens mening är det därmed i praktiken uteslutet att Elliots hjärnskador orsakats av något annat än syrebrist och att syrebristen orsakats av något annat än det överstimulerade värkarbetet. Det finns följaktligen, som också tingsrätten funnit, ett orsakssamband mellan det överstimulerade värkarbetet och hjärnskadorna”, skriver hovrätten.

Domen överklagas

När det gäller påföljden påpekar hovrätten att det gick tre år mellan förlossningen och att åtal väcktes, och att detta är ett skäl för att dagsböter inte ska bli en del av påföljden.

Hovrättsdomen kommer dock att överklagas till högre instans.

– V har kommit överens om att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Det finns enligt vår mening starka skäl för HD att pröva detta mål, säger barnmorskans advokat Björn Hurtig till SVT Nyheter Skåne.

Fack har kritiserat

Vårdförbundet har tidigare kritiserat att händelsen lett till en brottmålsprocess. Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, har uttryckt en oro för att vårdpersonal åtalas för misstag inom vården, när deras agerande redan granskas av Ivo och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Elliots mamma Johanna Adolfsson såg tingsrättens fällande dom som en upprättelse.

Så här kommenterade lagmannen Petter Anefur den fällande domen i Kristianstads tingsrätt förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elliot föddes med allvarliga hjärnskador på förlossningen i Kristianstad 2016. Foto: TT/privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer