De tre 140 meter höga skorstenarna på Karlshamnsverket i solen i augusti 2022. Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW. Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset mot nya höjder i syd – Karlshamnsverket i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en dyr elstart på veckan. På måndagen rusar elpriserna i hela Sverige jämfört med helgens aningen lindrigare nivåer.

Kallt väder och kärnkraft på sparlåga spelar in.

Elläget i Sverige är ansträngt. Kyla i kombination med att en tredjedel av svensk kärnkraft är avstängd till följd av reparationer gör att Svenska kraftnät sätter Karlshamnsverket i Blekinge i beredskapsläge.

Från tidig måndag morgon ska verket kunna starta på två timmars varsel om det blir nödvändigt för att täcka elbehovet i Sydsverige, enligt ett meddelande till elbörsen Nord Pool.

I södra halvan av landet, elområde 4 och 3, landar måndagspriset i snitt en krona högre än under söndagen, på 4:55 kronor per kilowattimme, med enskilda toppar under ett antal timmar på cirka sex kronor. Det är inga rekord, runt månadsskiftet augusti/september var elen som mest uppe omkring 5:70 i Sydsverige i snitt över dygnet.

I Norrland, elområde 1 och 2, stiger dygnspriset från 2:62 kronor på söndagen till 3:14 kronor/kWh på måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Fortsatt kallt väder, dåligt med vind och kärnkraft på reducerad fart, trycker upp prisbilden.

I helgen har tre av sex svenska kärnkraftsreaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga. Om det går som det är tänkt går Ringhals 3 på söndagskvällen upp i full effekt igen efter en kontroll av generatorerna i helgen. Oskarshamn 3 håller stängt mellan 9 och 18 december, också det generatorrelaterat. Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarten har flyttats fram till 23 februari.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.