Elpriset kommer till fredagen att rusa med mer än 50 procent i södra Sverige. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på fredag i södra Sverige. Det är det högsta priset någonsin.

Elpriset rusar i Sverige, och särskilt i den södra delen av landet. I elområde 4, som innefattar södra Götaland, är kostnaden under torsdagen 2,93 kronor per kilowattimme.

På fredagen kommer kostnaden per kilowattimme att gå upp till 4,47 kronor – en ökning med 52 procent, och det dyraste priset någonsin, enligt den nordiska elbörsen Nordpool.

Den tidigare toppnivån var den 21 december förra året. Även då rusade priset på kort tid under ett par dagar och var som mest uppe på 4,26 kronor per kilowattimme, innan det sjönk tillbaka till runt 1,44 kronor.

Svaga vindar kostar

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, finns det ett enkelt svar till den höga höjningen.

– Det är att det blir vindstilla i morgon. Elområde 4 är mycket utsatt när det inte blåser, säger han.

Men en begränsad överföringskapacitet spelar också in, och likaså att reaktor 4 på Ringhals är ur drift.

– Då får vi den här täta kopplingen mot de kontinentala priserna, säger han.

Högtryck över helgen

I och med att högtrycket, och därmed den svaga vinden, håller i sig till början av nästa vecka tror Sigvardsson att de höga priserna håller i sig tills dess.

Elpriset ökar även i elområde 3, som innefattar norra Götaland och hela Svealand. Där märks en skarp ökning mellan torsdagen och fredagen till 2,62 kronor per kilowattimme. Liknande priser uppmättes i början av augusti och slutet på juni.

Hur kan skåningarnas elpris bli mer än dubbelt så högt som för norrlänningarna? SVT:s reporter förklarar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.