Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i inslaget ovan hur elhalsbandet fungerar och varför det skulle kunna hjälpa ranchägare i Skåne. Foto: Linda Ekström/SVT

Strömförande halsband på korna istället för elstängsel: ”Kan vara mer flexibel”

Uppdaterad
Publicerad

Först larmar halsbandet med en pipande signal när djuren närmar sig sin virtuella gräns. Sedan kommer en elstöt. Den här lösningen är förbjuden i Sverige, men skulle göra betesmarkerna mer flexibla menar forskare, och den efterfrågas nu av ranchägare i Skåne.

Virtuellla stängsel – eller med andra ord gps-försedda elhalsband – skulle kunna göra att djurägare slipper sätta upp elstängsel när djuren är på bete.

– Det är en väldigt svag elstöt i förhållande till vanligt elstängsel och halsbanden skulle kunna göra att man kan använda naturbetesmark som är svår att stängsla in, säger Per Peets Nielsen, docent i etologi på det statliga forskningsinstitutet Rise.

Möjlighet för skånsk ranch

Köttproducenten KC Ranch, som har sina 1 600 djur på Revingehed, tycker att de får för liten yta när militären övar på fälten.

För dem skulle virtuella stängsel eventuellt kunna öppna upp för nya möjligheter att hantera djuren när de tillfälligt behöver flytta på sig.

– Då behöver vi inte sätta upp fysiska staket och kan vara mycket mer flexibla, säger delägaren Lilly Dahlgren.

Lilly Dahlgren och Karl Dahlgren vill gärna testa virtuella stängsel på deras betande djur. Foto: Linda Ekström

Ej godkänt i Sverige

Men i Sverige är lösningen inte godkänd, eftersom det inte är tillåtet att påverka djur med elektricitet. Däremot finns dispens för elstängsel.

-  Vi ser i forskning att i förhållande till vanliga elstängsel ger halsbanden mindre stresspåverkan på djuren, säger Per Peets Nielsen.

Jordbruksverket däremot menar att behövs mer studier på långsiktiga effekter av virtuella stängsel i jämförelse med vanliga elstängsel innan man kan säga att det ger en god djurvälfärd.

– Innan vi har mer resultat av sådan forskning kan vi inte svara på varken om, eller när, detta skulle kunna bli tillåtet, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

I inslaget nedan har SVT Nyheter Skåne tidigare besökt KC ranch:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För små ytor att flytta boskapen till under militära övningar i Revingehed ställer till det för Lilly Dahlgren och Karl Dahlgren och deras 1600 nötkreatur. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.