Foto: Tittarbild

22-åring anhållen för mordet på Karolin Hakim

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man har anhållits på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Han misstänks vara mannen som skjutit ihjäl den 31-åriga småbarnsmamman Karolin Hakim, enligt polisen. Han är också misstänkt för att ha försökt mördat hennes bebis och sambo.

I utredningen som rör mordet på Karolin Hakim i Malmö den 26 augusti 2019 beslutade åklagaren på måndagsmorgonen att anhålla en 22-årig man misstänkt för mord på Karolin Hakim och försök till mord på både spädbarnet och sambon.

Han är även misstänkt för grovt vapenbrott.

Mordet på Karolin Hakim

22-åringen har tidigare varit intressant i utredningen, säger kammaråklagare Lisa Åberg.

– Han har varit ett intressant namn under längre tid och bevisningen har stärkts under utredningens gång. Vi kom i ett läge där jag ansåg att det fanns tillräckliga skäl att gripa och anhålla honom, säger Lisa Åberg.

Mannen nekar till brott – greps på anstalt

Den misstänkte 22-åringen greps på anstalt under måndagen och transporterades under dagen till Malmö. Han förnekar brott.

Enligt åklagaren ska det ha varit två skyttar på plats men 22-åringen är den som dödade Karolin Hakim, enligt misstankarna.

Polisen släppte två månader efter mordet en bild på den misstänkte mördaren. Men bilden har inte haft en avgörande betydelse för att 22-åringen nu har kunnat gripas, säger åklagaren.

Men däremot har de fått in många tips.

– Vi har fått in flera tips om att den personen på bilden är lik den vi nu har gripit.

Exakt vilka bevis som åklagaren har mot den misstänkte vill hon inte gå in på av sekretesskäl.

Karolin Hakim var utanför sin bostad på Sergels väg i Malmö och höll i sin fyra månader gamla bebis när hon blev skjuten, vilket var ett av skälen till varför just det fallet blev så uppmärksammat. Enligt misstankarna ska Karolin Hakims sambo ha varit målet för attacken.

22-åringen har länge varit aktuell

Beslut om 22-åringen skall begäras häktad ska fattas av åklagare senast på torsdag, den 28 januari.

Sedan tidigare sitter en 24-årig man för andra gången häktad för medhjälp till mordet. Första gången släpptes han efter två månader men efter att nya uppgifter framkommit häktades han igen i början på oktober förra året.

Det material som polisen fick tillgång till efter att Europol och fransk polis knäckte de superkrypterade telefoner som kriminella använde sig av för att kommunicera är fortfarande intressant i utredningen kring mordet på Karolin Hakim.

– Det är ett stort material i utredningen som avser just Encro-chatten, och den har spelat viss roll när det gäller misstankarna mot 22-åringen, säger Lisa Åberg.

I videon sammanfattas händelserna kring mordet på Karolin Hakim:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet