Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger att branden inte startade naturligt. Foto: Alice Mutambala/SVT Arkiv

Man hämtad till förhör efter branden på Lerbäckskolan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förhörde under tisdagen en man som befann sig i närheten av branden på Lerbäckskolan i Lund. Han släpptes efter förhör och det är oklart om han är aktuell i utredningen.

– Han fanns på platsen men det är för tidigt att säga om han är misstänkt. Vi får titta på vem den här personen är, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisområde södra Skåne.

Takbranden på Lerbäckskolan i Lund upptäcktes vid 01.30-tiden på tisdagsmorgonen. I närheten av brandplatsen fanns en man och polisen uppgav inledningsvis att mannen som togs in till förhör, och senare släpptes, fortfarande är misstänkt för mordbrand.

Polisen förtegen

Senare under dagen ville presstalespersonen Ewa-Gun Westford inte bekräfta uppgiften.

– Det var ingen brand som hade startat naturligt. Exakt hur branden startade får den tekniska undersökningen visa. Vi har en grupp som arbetar med att få fram vad som händer gällande bränderna i Lund, säger Ewa-Gun Westford och tillägger:

– Är det här bränder som har ett samband? Det finns ju personer som anlägger bränder, men det finns även ”look alikes”. Därför måste vi enskilt titta på bränderna men även i ett större sammanhang.

- Vi jobbar intensivt med detta och tillsätter alla resurser vi kan för att förebygga fler bränder, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun. Foto: Ebba Torstensson

Ett tjugotal bränder på kort tid

Branden på Lerbäckskolan är den senaste branden i Lund på kort tid. Sedan i mars har det brunnit på ett tjugotal platser runtom i staden, varav drygt hälften av bränderna har varit på skolor.

– Vi vidtar en hel del förebyggande åtgärder. Alltifrån att vi har ökat vuxennärvaron i staden till att vi har fler väktare. Vi har även satt upp värmekameror på utsatta platser, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Tycker ni att det har funkat eftersom det fortsätter att brinna i Lund?

– Vi jobbar intensivt med detta och tillsätter alla resurser vi kan för att förebygga fler bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i Lund

Mer i ämnet