Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Sjöbring blev sparkad i huvudet inför sina barn på öppen gata i Lund. I klippet berättar han om incidenten som startade på Högevallsbadet i Lund. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Erik misshandlades vid Högevallsbadet i Lund – två män döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De två män som har åtalats misstänkta för att ha slagit och sparkat Erik Sjöbring inför hans barn i Lund döms till fängelse i ett år och nio månader. De ska också betala skadestånd. 

– Domen är ett hån, säger Erik Sjöbring.

I början av augusti 2022 tillkallas polis till Högevallsbadet i Lund. Enligt föräldrarna som ringde hade två pojkar dragit ner bikinitrosorna på deras 11-åriga flicka. Pojkarna blev avvisade från badhuset, en anmälan om sexuellt ofredande upprättades av polisen och där kunde saken ha varit ur världen.

Misshandlas inför barn och sambo

Men när familjen lämnat badhuset körde en bil upp intill dem och enligt åtalet misshandlades sedan Erik Sjöbring inför sin familj av de båda männen i bilen. Den ena är storebror till en av pojkarna som anklagats för sexuellt ofredande. Han undrar först varför Erik gjort en polisanmälan och sedan börjar männen slå och sparka, vilket bland annat ledde till hjärnskakning och ett brutet ben i foten.

De båda männen, 24 och 25 år gamla, åtalades för grov misshandel. Tingsrätten dömer båda till fängelse i vardera ett år och nio månader.

Missnöjd med domen

Tingsrätten bedömer misshandeln som grov eftersom männen var två mot en och eftersom det skedde inför Erik Sjöbrings barn. Förutom fängelsestraffet ska de båda betala sammanlagt 45 600 kronor i skadestånd.

Men Erik Sjöbring är inte nöjd över domen.

– Jag hade hoppats på sex år vardera. Inte bara för att barnen fick bevittna misshandeln, men för det grova brott som det var. Domen är ett hån, säger han.

Domen överklagas troligen

Johan Fernvall försvarade 25-åringen. Han är inte heller nöjd med domen, men av motsatt skäl.

– Jag tycker påföljden känns sträng, säger han.

Försvararen tror att domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.