Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen anmälde ett sexuellt ofredande på Högevall. Därefter blev pappan misshandlad. Enligt honom hade misshandeln kunnat stoppas om badhuspersonalen agerat annorlunda. Foto: Otto Johansson/SVT

Kritik mot Högevallsbadet i Lund efter misshandeln: ”Hade kunnat undvikas”

Publicerad

Det var i fjol som Erik Sjöbring och hans familj besökte Högevallsbadet i Lund. Erik misshandlades av två män som var släkt med ett ungdomsgäng som under badtiden ska ha stört Eriks familj och andra badgäster. Nu riktar han kritik mot att de stökiga badgästerna fick vara kvar på badhuset.

– Under 2,5 timmar var det ett gäng som terroriserade alla badgäster och bröt mot alla regler de har där. Vi och alla andra föräldrar sa till personalen men de brydde sig inte om att agera, säger Erik Sjöbring.  

Eriks bonusdotter berättade sen att hon blivit sexuellt ofredad av två pojkar som dragit ner hennes bikinitrosor. Händelsen ledde till en polisanmälan som fick konsekvenser för Erik. Han blev misshandlad av två män varav en av dem sa sig vara storebror till en av pojkarna som anklagats och anmälts för sexuellt ofredande.

Vad hade badhuspersonalen kunnat göra?

– De skulle själva ha avvisat dem, eller så får de ringa polisen eller ordningsvakter eller sin närmaste chef som då får vidta åtgärder och ringa polisen eller ordningsvakt, säger Erik Sjöbring

Det hade inte blivit någon misshandel om de hade agerat?

– Absolut inte, då hade det inte ens blivit sexuellt ofredande, Säger Erik Sjöbring.

Badhuschefen: ”Nolltolerans mot kränkningar”

Rickard Persson är tillförordnad chef på Högevallsbadet och berättar att det finns riktlinjer för vad personalen kan göra när ordningen störs.

- I Lunds kommun råder nolltolerans mot kränkningar, rasism och våld. Högevallsbadets personal ansåg inte att det fanns ett behov av att avvisa ungdomarna från badhuset i första skedet, säger Rickard Persson.

Personalen kan vid behov använda sig av ett vaktbolag, men i denna situation valde de att inte göra det. När polisen väl kom till platsen blev bedömningen annorlunda och ungdomarna avisades från badhuset.

Två män står åtalade för misshandel av Erik Sjöbring varav en av dem förnekar brott. Dom faller åttonde mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.