Vittne: ” Han kom körandes upp på trottoaren på högersidan, sedan backade han och tog ny sats och körde mot mig, men jag hann undan. Jag uppfattade personen som att han medvetet försökte ramma människor.” Foto: Ur polisens förundersökning

Erkänner att han försökte mörda tio i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern åtalas för att ha försökt köra ihjäl slumpvis utvalda människor i Lund under nyårsdagen. Människor kastade sig åt sidan för att undkomma. När han grips erkänner han att han körde för att döda.

– Han vidgår samma sak nu, säger Sophie Lif, som är mannens advokat.

Han har beskrivits som psykiskt sjuk hur mår han nu?

– Just nu vet jag inte det och vill inte säga mer för jag vill inte föregripa förhandlingarna, säger Sophie Lif.

Flera patruller jagade mannen

Allt började med en bilstöld i Malmö när mannen med hot och våld tvingade till sig en bil på en bensinmack vid 15.30-tiden. Han körde på motorvägen mot Lund. Vid 17.30-tiden på nyårsdagen kom första larmsamtalet till polisen från en person som sett en bil i södra Lund som körde på ett konstigt sätt.

Så här lät ett av samtalen till polisen:

Inringaren (I): Han körde på mig på skorna så jag trodde det var nån bil som hade fått problem eller nånting.

Polisen (P): Hur längesen var det?

I:… ja det var precis nu, nu, nu när ni, jag ringde direkt. Han körde norrut.

P: Norrut.

I: Ja. Och han försökte med mer än en och köra på här också.

P: Mmh, jag förstår. Du vi gör så, vi larmar ut det här direkt till patrullerna så får dom försöka få tag i honom.

Beskrivs som förvirrad

Därefter följde fler samtal om en bil som i hög hastighet körde genom staden på torg och cykelbanor. Han stoppades av polisen ungefär en halvtimme senare.

Han greps odramatiskt och beskrevs som förvirrad men erkänner att han kört på personerna för att döda dem.

– Han har försökt köra på flera olika personer som har varit oskyddade, sa åklagaren Tomas Olvmyr till SVT Nyheter när mannen häktades den femte januari.

Åklagaren åtalar nu mannen för rån alternativt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till mord alternativt försök till grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.