Stranden vid Äspet tillhör de mest erosionsdrabbade i Skåne Foto: Johan Nilsson/TT

Erosionsrisken stoppar byggen i Åhus

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen stoppar planerna på att bygga två havsnära bostadshus vid Äspet i Åhus. Motiveringen är att området hotas av översvämning och erosion. Länsöverdirektör Ola Melin räknar med att den typen av ingripanden kommer att bli fler framöver.

– Vi har under årens lopp släppt igenom en hel del planer som knappast skulle fått klartecken idag, säger Melin till SVT Nyheter.

Enligt honom är erosionsrisken huvudorsak till beslutet, vilket gör det unikt. I de tidigare fall länsstyrelsen agerat mot kustnära byggplaner har översvämningsrisken varit vägledande.

– I takt med att vi lär oss mer om erosionsproblematiken ökar behovet av att vara tydlig, säger Ola Melin. Och tillägger:

 – En plan för två hus kan framstå som obetydlig, också med tanke på all annan hotad befintlig bebyggelse inom Äspet. Men vi har i vårt ställningstagande valt att betrakta planen ur ett större perspektiv, säger Ola Melin.

Ett av Skånes mest erosionsutsatta områden

Konkret innebär beslutet ett upphävande av Kristianstad kommuns detaljplan för de två bostadshusen, tänkta att uppföras i ett tallskogsområde vid Äspet med mellan 100 och 200 meters avstånd till havet. Fastigheten ligger relativt lågt, mellan två och tre meter över havsytan.

Enligt Länsstyrelsen är Äspet redan med dagens klimatförhållanden en av Skånes mest erosionsutsatta stränder. Även Kristianstad kommun medger i sin egen bedömning att området ligger inom ett högriskområde för översvämning från havet.

– Med våra nya kunskaper om vilken effekt ett förändrat klimat har när det gäller erosion och höjda havsnivåer har beslutet inte varit svårt att fatta. Det saknas idag förslag på hur området ska kunna skyddas,  konstaterat länsöverdirektör Melin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.