Tusentals ljus brann i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: Hugo Lindqvist

Ett år efter terrorattacken – 1.800 ljus brinner

Uppdaterad
Publicerad

På årsdagen av terrorattackerna brinner i kväll 1800 ljus mellan kulturhuset Krudttønden och Köpenhamns synagoga.

Manifestationen anordnas i samarbete mellan Finn Nørgaard Föreningen och Dan Uzan Fonden, minnesorganisationerna för dödsoffren vid förra årets attacker, samt av det Judiska samfundet i Danmark.

Tusentals ljus

Terrordåden i Köpenhamn

Under eftermiddagen anordnas en gemensam marsch längs sträckningen från Krudttønden och Köpenhamns synagoga. Dessutom tänds tusentals ljus som ska brinna under natten och morgondagen.

Ljusen brinner, enligt arrangörerna, för att minnas de döda, men ska också ses som en symbol för att invånare i Köpenhamn och Danmark står samlade för att bekämpa fördomar, hat och radikalisering, samtidigt som man propagerar för frihet och mångfald i samhället.

Placerade kransar

Manifestationen på Köpenhamns gator är ett av flera arrangemang på årsdagen av attackerna. Tidigare under söndagen har statsminister Lars Løkke Rasmussen placerat blomsterkransar utanför Krudttønden och Köpenhamns synagoga, samt talat vid en minneshögtid på Christiansborg.

I Hørsholm har det också spelats en minnesmatch i basket som en dedikation till Dan Uzan, säkerhetsvakten som sköts till döds utanför synagogan, som var engagerad i klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet