Tobias Persdahl, medicinsk chef på Doktor24, förklarar hur man kan förhålla sig till antikroppstest och immunitet. Foto: SVT

Läkaren: ”Du kan inte tro du är immun – det är inte bevisat ännu”

Uppdaterad
Publicerad

När tester för antikroppar av covid-19 funnits tillgängliga för privatpersoner i ungefär en vecka har det funnits stort intresse. Men oavsett vad utfallet blir måste man följa riktlinjerna som alla andra.

– Jag tror det är många människor som tror att de har haft covid-19, men datan säger att så är inte fallet, berättar Tobias Persdahl, medicinsk chef på Doktor24, som är en av aktörerna som erbjuder antikroppstester. 

Kan man inte leva på som vanligt då om testet visar att man har antikroppar?

– Det är lätt att man kan tro det, men man kan inte säga att man är immun, för det är inte bevisat ännu.

Kritik mot testerna

Folkhälsomyndigheten menar att dessa tester inte är tillräckligt tillförlitliga men aktörerna själva menar att sensitiviteten på testen ligger runt 94 procent. Alltså 94 procents chans att testet fångar upp antikroppar.

– Man kan vara ganska säker på att testet blir rätt, men med det sagt finns det ju inget test som är hundraprocentigt, förklarar Tobias Persdahl, medicinsk chef på Doktor24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.