Många hittade till härberget i helgen Foto: Susanne Nord

EU-migranter sov i Pingstkyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Sovsalen i Pingstkyrkan har i det närmaste varit full av EU-migranter den första helgen för nya härberget.
– Första natten kom inte så många men det är väl en inkörningsperiod innan de känner sig trygga, säger Tobias Ellbrant, verksamhetschef.

I fredags öppnade det nya vinterhärbärget för EU-medborgare i Malmö. Härbärget är resultatet av ett samarbete mellan Malmö Pingstförsamling, Skånes Stadsmission och Malmö stad och ska vara öppet varje natt fram till den 29 februari nästa år.

– Det känns bra att vi kan erbjuda natthärbärge över vintern åt den här utsatta gruppen. Och det är fint att vi kan göra det i samarbete med den ideella sektorn, säger Annelie Larsson, direktör för Sociala resursförvaltningen.

Härbärget ligger i Malmö Pingstförsamlings lokal, Europaporten och det är också församlingen som sköter drift och bemanning av härbärget och för det får varje nattgäst betala femton kronor, berättar Andreas Wessman, pastor Malmö Pingstförsamling.

För det får de en sovplats, kvällsfika, frukost och en påse med toalettartiklar.

– Vi har 90 volontärer och fem anställda som ska arbeta med det här. Vi kommer varje natt ha vaken personal i lokalen, säger Andreas Wessman, pastor i pingstförsamlingen.

Nya platser varje kväll

Tanken är att platserna varje natt ska gå till de som har störst behov. Det blir Stadsmissionen som får i uppgift att fördela platserna. De driver dagverksamheten Crossroads där EU-medborgarna erbjuds mat, tvättmöjlighet och samhällsvägledning.

Statsmissionen fördelar varje dag platserna så det går inte att lämna kvar sina saker på härberget och det är insläpp klockan åtta på kvällen och klockan sju på morgonen måste nattgästerna lämna.

Idéburet offentligt partnerskap

Visa

Samarbetet mellan Malmö Pingstförsamling, Skånes Stadsmission och Malmö stad är ett så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap. Malmö Pingstförsamling tillhandahåller lokal och personal. Skånes Stadsmission sköter fördelningen av platser och Malmö stad är med och finansierar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer