Ex-politikern Stefan Sturesson döms för grovt bedrägeri – fick 800 000 utbetalt felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare moderata kommunpolitikern Stefan Sturesson i Bromölla döms för grovt bedrägeri. Enligt domen har han lurat Bromölla kommun och Kristianstads tingsrätt på sammanlagt över 800 000 kronor som han begärt ut i ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Stefan Sturesson, som varit aktiv i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen i Bromölla, fick mellan 2012 och 2020 felaktigt utbetald ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta för hans politiska uppdrag i Bromölla men även från Kristianstads tingsrätt där han satt som nämndeman.

Från Bromölla kommun har han fått ut felaktig ersättning på över 500 000 kronor och från Kristianstads tingsrätt nästan 300 000 kronor.

Arbetade nattetid

Stefan Sturesson jobbade under perioden som sjuksköterska på Region Skåne och främst nattetid. Men han arbetade inte då sammanträdena i kommunen och tingsrätten pågick. Att han ansökt om ersättning för förlorad arbetsinkomst motiverar han med att han på grund av sina förtroendeuppdrag tackat nej till att hoppa in extra på sitt jobb.

Kristianstads tingsrätt konstaterar dock i sin dom att Region Skåne inte gjort några avdrag på hans lön på grund av politiska uppdrag. Att han fått tacka nej till extra arbetspass kan inte räknas som en faktisk inkomstförlust, enligt tingsrätten.

”Medvetet vilselett”

Stefan Sturesson har medvetet vilselett kommunen och tingsrätten, menar domstolen. Han döms till ett år och åtta månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till Bromölla kommun och Kristianstads tingsrätt.

Stefan Sturesson har tidigare förnekat brott.

– Jag har ingen kommentar, säger Stefan Sturessons advokat Rickard Sjöström när SVT Nyheter Skåne når honom för en kommentar om domen.

Han är sedan tidigare utesluten ur Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer