Foto: Expressen

Exnazist kan avgöra maktkamp i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

En före detta nazist kan avgöra maktstriden i Hässleholm. Bengt-Göran Rudbring kan få en ordinarie plats i kommunfullmäktige och blir då tungan på vågen mellan de två blocken.

Bengt-Göran Rudbring erkänner att han i årtionden varit medlem i olika nazistorganisationer. Rudbring var medlem i Nordiska rikspartiet redan på 70-talet och så sent som 2007 var han medlem i Nationalsocialistisk front.

– Det var ett misstag. Jag passade inte in där, säger Rudbring om tiden i Nationalsocialistisk front till SVT Nyheter Skåne.

Hässleholmspolitiken

Även åren i Nordiska rikspartiet ser han som ett misstag.

– Jag ångrar att jag var med där. Det är gamla försyndelser. De värderingarna har jag inte alls.

– Vi får så mycket invandrare nu, så det går inte att stoppa. Det är lite smolk i glädjebägaren, säger Bengt-Göran Rudbring, som är väl medveten om att hans röst kan bli avgörande i Hässleholms kommunfullmäktige.

– Då kommer jag att rösta enligt min övertygelse, säger Bengt-Göran Rudbring till SVT Nyheter Skåne.

SD försökte stryka honom

Den 78-årige före detta nazisten kan bli tungan på vågen i Hässleholmspolitiken. Sverigedemokraterna betraktar Rudbring som en politisk vilde.  SD försökte byta ut valsedlarna 2014 med Rudbrings namn, efter att Expo och Expressen avslöjat han nazistiska förflutna. Men 222 gamla valsedlar med Rudbrings namn slank ner i valkuverten.

Efter att SVT Nyheter Skåne nyligen avslöjade att kommunalrådet Ulf Erlandsson (SD) vägrat betala tillbaka felaktiga ersättningar, turer kring en miljöfarlig industritomt och tvivelaktiga affärer i hans företag, petades Erlandsson från posten. Sex av hans partivänner och släktingar i fullmäktige hoppade av i protest mot petningen.

När länsstyrelsen utsett ersättare till avhopparna visade det sig att Bengt-Göran Rudbring blir ersättare i kommunfullmäktige för SD.

Kan få avgörande roll

Nu är röstsiffrorna i kommunfullmäktige 31-30 till Moderaterna, Sverigedemokraterna och övriga stödpartiers fördel. Men om Rudbring tar en plats, är det hans röst som avgör maktkampen i Hässleholm. Det räcker att en av de 14 sverigedemokraterna är frånvarande för att Rudbring får en avgörande roll i Hässleholmspolitiken.

– Det finns en risk att han kommer att sitta som ordinarie ledamot, säger Patrik Jönsson (SD), regionråd och nuvarande ledare för partiet i Hässleholm, som redan fått ett nekande svar från Rudbring på frågan om han är beredd att ställa sin plats till förfogande.

När SVT Nyheter får kontakt med Bengt-Göran Rudbring är han väl medveten om turbulensen i Hässleholmspolitiken och att hans röst kan bli avgörande.

”Länsstyrelsen har utsett mig”

Om Sverigedemokraterna ber snällt att du ska hoppa av. Vad svarar du då?

– Nej. Länsstyrelsen har utsett mig, säger Bengt-Göran Rudbring.

Kommer du att gå på nästa kommunfullmäktige?

– Ja.

Kommer du att gå dit vid varje möte?

– Ja, jag ska försöka.

När Sverigedemokraterna på onsdagskvällen ska utse en ersättare till Ulf Erlandsson som kommunalråd och ett 40-tal andra förtroendeuppdrag är Rudbring inte inbjuden att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet