Den mentala styrkan att fortsätta år efter år är imponerande, säger Ola Hansson, docent i träningsfysilogi. Foto: Bildbyrån / SVT

Experten om Zlatans fysik: ”Måste även vara mentalt stark”

Publicerad

Många imponeras av att 39-årige Zlatan fortsätter år efter år. För att kunna det på den nivån han är måste man vara mentalt stark, det menar Ola Hansson som är expert i träningsfysiologi.

Malmösonen och världsspelaren Zlatan slutar inte att imponera. I Italien pågår just nu analyserna av den 39-årige fotbollsspelarens framgångar.

Han kompenserar sin ålder med klokhet

En som studerar bland annat genetik bland idrottsutövare och hur genetiken påverkar muskelfunktion och varför olika personer får olika resultat av samma träning, är Ola Hansson på Lunds universitet.

-  Det kan tänkas att Zlatan tar smartare beslut på planen nu när han är 39 år, vilket han kanske inte riktigt gjorde som ung. Och med detta kompenserar han rent fysiologiska tillkortakommanden som man får med åren, säger Ola Hansson, docent i träningsfysiologi.

Se mer i klippet ovan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.