Räddningstjänsten har alla resurser på plats för att hantera rökutveckling i en container på Jägersro Foto: Mikael Nilsson

Giftigt gasutsläpp på företag i Malmö – område utrymdes efter explosion

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område vid Jägersro i Malmö har utrymts efter ett giftigt gasutsläpp på ett företagsområde på tisdagen. Räddningstjänsten misstänker att det handlar om giftiga och brandfarliga gaser och har uppmanat allmänheten att hålla sig borta från platsen.

Larmet kom till SOS strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Tidiga uppgifter talade om en explosion i en container på ett företagsområde vid Jägersro i Malmö och räddningstjänsten spärrade av området och utrymde intilliggande fastigheter.

Uppgiften om containern visade sig dock vara fel och röken kunde istället lokaliseras till en dagvattenbrunn inne på området.

– Det är ett ämne som används för skadedjursbekämpning som har hamnat i brunnen och reagerat när det kommit i kontakt med vattnet, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten.

Hur ämnet har hamnat i dagvattenbrunnen är fortfarande oklart.

– Det ryker inte så mycket just nu och vi räknar med att det har reagerat färdigt, men gaserna är fortfarande giftiga, säger han.

Foto: Mikael Nilsson

Polisen har spärrat av korsningen vid Agnesfridsvägen och Järnyxegatan för trafik och allmänheten uppmanas hålla sig borta från platsen.

– Så länge man håller sig utanför avspärrningarna är det ingen fara för hälsa, säger Mattias Sköld.

Räddningstjänsten jobbar nu tillsammans med företaget och VA Syd, som vet mer om dagvattennätet och med företagen i intilliggande byggnader.

När rökutvecklingen har lagt sig ska man göra mätningar i dagvattenbrunnen och i omkringliggande byggnader för att kontrollera att inga giftiga gaser finns kvar.

– Vi har kontroll över situationen, men kommer att behålla avspärrningarna några timmar till, säger Mattias Sköld.

Vid 17-tiden meddelade polisen att avspärrningarna kunde hävas och trafiken på platsen också återupptas.

Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.