Polisen på plats vid de två explosioner som ägde rum på två olika adresser i Malmö, inom loppet av några timmar under söndagskvällen och natten mot måndag. Foto: Mikael Nilsson

Två explosioner i flerfamiljshus i Malmö – på bara några timmar

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några timmar inträffade två explosioner i två olika flerfamiljshus i Malmö. Först på Hermodsdal på söndagskvällen, sedan på Ramels väg på Rosengård natten mot måndag. Ingen person skadades.

Strax efter 21.30 på söndagen fick polisen i Malmö flera samtal från personer som hade hört en hög smäll på Censorsgatan, på Hermodsdal i Malmö.

– Det är något som har detonerat, säger Richard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region syd.

En halvtimme efter att larmet inkommit kunde polisen konstatera att ”det stannat vid materiella skador”. Skadorna är inte omfattande, skriver polisen på sin hemsida.

Ingen ska ha skadats i sprängningen. Någon misstänkt person, som kan tänkas ligga bakom explosionen, har polisen inte heller i nuläget.

– Det pekar mot att det funnits någon som velat orsaka en skada i entrén, säger Richard Lundqvist vid polisen.

Polisen söker flera gärningsmän

– Vi söker nu en eller flera gärningsmän.

Klockan 02.55, natten mot måndag, kom nästa larm om explosion i Malmö. Den här gången gällde det en kraftig smäll på en adress på Ramels väg i Rosengård. Bilder från platsen visar hur entrédörren till fastigheten förstörts.

Polisen har upprättat en förundersökning om försök till mord.

I samband med att polisen var på plats vid nattens händelse, uppdagades andra brott och fem personer frihetsberövades. Av utredningstekniska skäl vill polisen inte kommentera vad det gällde.

Undersöker eventuell hotbild

Entrén på Censorsgatan drabbades för knappt två veckor sedan. Även då handlade det om ringa materiella skador.

Richard Lundqvist säger till SVT Nyheter att man just nu undersöker om det finns någon eventuell hotbild mot någon person som kan kopplas till adressen på Censorsgatan. Att detta undersöks är standard vid den här typen av händelse, förklarar Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.