Explosioner utanför två restauranger i Malmö

Publicerad

Två explosioner har inträffat utanför två restauranger i Malmö. Ingen person uppges ha skadats. – Initiala uppgifter är att det handlar om kraftiga bangers, säger Nils Norling, kommunikatör på polisregion Syd.

Den första explosionen inträffade vid 21-tiden på Adelgatan. Entrédörren och en markis på en nattklubb skadades i explosionen. En andra detonation inträffade vid 22-tiden. Uppringare ska ha berättat om en hög smäll på Föreningsgatan i Rörsjöstaden.

– Det blev skador på dörr och fönsterrutor krossades och det blev även mindre skador inne i restaurangen. Även fönsterrutor på lägenheten ovanför krossades av trycket, säger Nils Norling.

Två explosioner ska ha inträffat i Malmö. Foto: SVT

Polisens kriminaltekniker och bombtekniker skickades till platserna, vid midnatt var avspärrningarna hävda och teknikerna klara. Explosionerna tros ha orsakats av kraftiga bangers.

– Det är ju en tydlig trend vi har att de senaste 10-15 explosionerna har varit de här kraftfulla typen av bangers, säger Nils Norling.

Enligt Nils Norling är den här typen av bangers så kraftfulla att en person som håller en i handen när den detonerar kan bli av med halva armen och få inre skador på grund av trycket.

– De är så långt ifrån leksaker man kan komma, säger Nils Norling.

Se också: Explosioner kopplas till kriminella gäng

Många boende i närheten hörde explosionerna och vittnen ska ha sett personer lämna platsen, men det är oklart om det är eventuella gärningsmän eller personer som försökt ta skydd.

Finns det någon koppling mellan restaurangerna?

– Sett till den geografiska närheten och att det tidsmässigt skiljer 40 minuter mellan händelserna så kommer vi titta på det. Vi kommer undersöka vem som driver dem och om det finns någon hotbild mot dem, säger Nils Norling.

2014 hittades två skarpladdade handgranat, varav en hade detonerat, nära nattklubben på Adelgatan och 2015 inträffade en explosion på samma gata, troligtvis orsakad av en handgranat.

Har den här händelsen några kopplingar till det?

– Det är också något vi kommer undersöka, säger Nils Norling.

Vid 20:30-tiden hade räddningstjänst även larmats till en explosion vid en skola, men utan att påträffa spår av en detonation när de kom fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer