Jonathan Leman, Expo, och Svenska motståndsrörelsen under en manifestation i Stockholm. Foto: David Lagerlöf, Expo/TT

Expo: ”En del av den rasideologiska miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Expo har visat i granskningar att det finns en utbredning av flera nazistiska organisationer i Skåne.

Jonathan Leman, researcher på Expo, säger att det finns det en rörlighet bland medlemmarna, mellan orter och mellan grupperingar.

– SMR är en del av den rasideologiska miljön där det finns nazistiska och nyfascistiska grupper. En del försvinner och så kommer nya, säger Jonathan Leman.

Enligt Expo har SMR:s aktivitet ökat på vissa orter efter det vakuum som uppstått efter att nazistiska Svenskarnas Parti lades ned tidigare i år. I fjol ägde ett tiotal aktiviteter rum i Höör, enligt Expo.

– På en del håll har det medfört att den nazistiska aktiviteten i delar av Skåne gått ner, men samtidigt har SMR försökt att suga upp det engagemang som tidigare funnits inom Svenskarnas parti, säger Jonathan Leman.

Att sprida propaganda huvudmetoden

Expo granskande ett hundratal medlemmar ur SMR efter rörelsens attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp, Stockholm. Man kunde då visa att många medlemmar var våldsdömda, samt att flera vad dömda under lagen för hets mot folkgrupp.

Propagandaspridning är rörelsens huvudsakliga arbetsmetod, enligt Jonathan Leman. Klistermärken, spärrband, affischer, flygblad och manifestationer. Samtidigt förs intern verksamhet som kampsportsträning.

Brukar plocka bort klistermärken

Tobias Lohse är engagerad i det antirasistiska nätverket Tillsammans för Eslöv. Han säger att han och många andra brukar plocka bort rörelsens klistermärken från offentliga platser på orten.

– De brukar klistras upp ibland – då förstår man att de har varit på en ”raid” här. Vi tror inte att det är Eslövsbor som gör det här, det är snarare små celler som åker runt i Skåne och sätter upp propaganda, säger Tobias Lohse och fortsätter:

– I och med aktionen mot Skånska Dagbladet så pratas det lite mer om saken, eftersom det skedde på en förhållandevis offentlig plats. Men jag tror inte gemene man reagerar särskilt starkt. De här rörelserna är fortfarande rätt obefintliga. Jag tror inte deras taktik är så lyckad, säger Tobias Lohse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer