Foto: SVT Nyheter Skåne

Nazistiska grupper aktiva i mellanskåne

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska grupper har under de senaste veckorna spridit propaganda i Eslöv och Höör.

På kort tid har Svenska motståndsrörelsen (SMR) genomfört flera aktioner i Mellanskåne. Rörelsen är landets mest våldsamma nazistorganisation. Avspärrningsband med hänvisning till rörelsens nättidning Nordfront har satts upp utanför utvalda lokaler i Höör och Eslöv.

I Höör spärrades kommunhuset samt ett planerat asylboende vid Frostavallen av. På årsdagen av kristallnatten, natten mot den 9 november, drogs avspärrningsband vid Skånska Dagbladets redaktion och Herbert Felixinstitutet, båda i Eslöv. Händelserna har polisanmälts.

– Man blir äcklad och upprörd. Det är så pinsamt okunnigt av de som har gjort det här, säger Cecilia Lind, styrelseordförande i Herbert Felixinstitutet, ett centrum för opinionsbildning om invandringens betydelse för samhällsutvecklingen.

Inrikesministern visade stöd

Lisa Winqvist, reporter på Skånska Dagbladet, uppmärksammade aktionen utanför tidningens redaktion. Hon kände igen tillvägagångssättet från vad som tidigare hänt i Höör. Efter aktionen har hon skrivit om motståndsrörelsen och dess utbredning i trakterna.

– Det fanns anledning att skriva om det eftersom det har hänt så många gånger. Läsaren borde också få veta vem som står bakom detta, säger Lisa Winqvist.

Veckan efter aktionerna i Höör skedde ett brandattentat mot ett flyktingboende i Tjörnarp, berättar Lisa Winqvist. Senare samma dag kom inrikesminister Anders Ygeman (S) på besök i kommunen.

– Jag vill visa mitt stöd till de drabbade. Vi hade en situation här i Höör för tio dagar sedan och det handlar om ynkliga avskyvärda handlingar, sade Anders Ygeman till Skånska Dagbladet.

Inrikesministern drog inte direkta samband mellan brandattentatet och nazistaktionerna, säger Lisa Winqvist. Hon berättar dock att polisen i Eslöv har informerat regeringens samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism om händelserna i Höör.

Inte självklart att rapportera

Pia Lobell, redaktionschef på Skånska Dagbladet, säger att det finns en problematik i huruvida man ska berätta om aktionerna från nazistiska rörelser.

– De får onormalt mycket publicitet eftersom det förhoppningsvis bara är ett par enstaka individer som ligger bakom. Samtidigt måste man visa andra i samhället att nazisterna faktiskt finns, att man inte sopar det under mattan, säger Pia Lobell.

Cecilia Lind på Herbert Felixinstitutet ser också en problematik i att medierna rapporterar om händelserna. Men  hon efterlyser samtidigt att rörelserna bör granskas tuffare.

– De här rörelserna vill bara plocka poäng på osmakligheten. Jag tror att medierna ska granska vilka mörkermän som gömmer dig där och drar upp trollen till ytan. Alla vi som tror på en demokratiska värderingar måste i dessa tider mobilisera oss mycket, mycket mer än någonsin tidigare, säger Cecilia Lind.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt Nordfront och Svenska motståndsrörelsen, men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer