Extremt ansträngd situation på SUS

Uppdaterad
Publicerad

Vårdplatserna och resurserna på SUS i Malmö och Lund räcker inte till och läget är extremt ansträngt.

För första gången under sommaren har sjukhuset utfärdat ett så kallat förstärkningsläge.

Beslutet om att utfärda förstärkningsläget togs tidigare på måndagen. Det handlar bland annat om att alla kliniker uppmanas till extra utskrivningsronder, att patienter flyttas mellan avdelningar och att sjukhusen måste välja bland högprioriterade patienter.

– Vi har ett skakigt läge, det är precis på gränsen vad vi klarar av, säger Harald Roos, ställföreträdande sjukhuschef.

Fortsatt kärvt

Han var en av dem som deltog i stabsmötet vid förstärkningsläge som hölls vid klockan 16.00. Där gick man igenom vilka åtgärder som behöver sättas in för att frigöra vårdplatser.

– Vi kommer försöka utnyttja platserna mer nu under kvällen. Vi försöker stoppa patientflödet, men det kommer vara fortsatt kärvt imorgon också. Vi har inga stora marginaler under natten heller, säger Harald Roos.

”Sämre än någonsin”

Sedan den 10 juli har Region Skåne haft krismöten två gånger om dagen för att kolla av läget på sjukhusen och om eventuella åtgärder behöver sättas in.

– Vi brukar ha få platser under sommaren, men den här sommaren är sämre än någonsin, säger Thorarinn Gudmundsson, överläkaren på kirurgin i Lund.

Trots det ansträngda läget, försöker personalen behålla sitt lugn. En anledning till det ansträngda läget är att det kommit in ovanligt många patienter med infektionssjukdomar.

Här är de föreslagna åtgärderna:

1. Förstärkningsläge är utfärdat på SUS. Nytt möte kl 16.00 staben vid förstärkningsläge kallas in.

2. Alla kliniker uppmanas till extra utskrivningsronder.

3. Samtliga kliniker ska prioritera bland prio 1 patienter. Samtliga ansvariga klinikchefer redovisar till divisionschef när detta är utfört.

4. Unga vuxna kirurgipatienter får vårdplats på barn.

5. Undersöka om vårdplatser kan utökas på Infektion 3, Medicin 3 och handkirurgi. Även de kliniker som har fysisk möjlighet ska öppna upp tre vårdplatser

6. Kardiologen tar över patienter från AVA.

7. Avstämning med kärlkirurgen om vårdplatser kan öppnas upp för kirurgipatienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer