Biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck menar att kulmen för corona i Skåne ännu är långt ifrån nådd. Foto: Hans Larsson

Skåne förskonat – andelen smittade låg

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittade patienter vårdas nu på samtliga akutsjukhus i Skåne. Fyra äldreboenden har konstaterat att de fått in smittan bland sina hyresgäster. Skåne har dock inte nått kulmen av coronapandemin, förutspår smisskyddsläkare i Skåne.

I jämförelse med resten av landet är antalet smittade per invånare i Skåne relativt få, men Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, menar att kulmen antagligen ligger längre fram än i exempelvis Stockholm och att antalet fall kommer att fortsätta att öka ett tag till.

– Vi har haft en ganska flack kurva. Men senaste veckan så har vi sett ett ökat antal fall, från i snitt snitt sju fall per dag till tolv fall per dag. Och vi kan säkert få en kraftig ökning av fall även i Skåne, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

Coronapandemin
Foto: Hans Larsson

Många friskförklarade

Ett sjuttiotal patienter, som har varit inlagda på sjukhus i Skåne, har skrivits ut. Mattias Waldeck säger att det därtill är många coronasmittade patienter, som inte behövt sjukhusvård, som har tillfrisknat.

Covid-19-patienter vårdas nu på samtliga fyra akutsjukhus i Skåne. Stockholm har presenterat en sammanställning över hur många covid-19-patienter respektive sjukhus har. 

– Det kommer vi att göra så småningom men jag kan inte säga säkert när, säger Mattias Waldeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet