Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, är kritisk till hur politikerna i Skurups kommun agerat. Foto: Pressbild/Martin Lindeborg/TT

Facket står på rektorns sida: ”Skurup bryter mot grundlagen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får rektorn i Skurup, Mattias Liedholm starkt stöd av Sveriges skolledarförbund.

– Det händer allt oftare att lokalpolitiker lägger sig i, men Skurup är ett av de värre fallen, säger Matz Nilsson som är förbundsordförande.

Kommunfullmäktige i Skurup beslutade i december 2019 att förbjuda elever och personal att bära slöja i kommunens skolor.

Rektorn på Prästamosseskolan, Mattias Liedholm, har ifrågasatt beslutet med hänvisning till Skolverkets hållning i frågan.

Slöjdebatten i Skurup

Han får nu medhåll från Sveriges skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson, som säger att han ser mycket allvarligt på det som hänt i Skurup. Under onsdagen hade han ett möte med utbildningsminister Anna Ekström (S) för att diskutera rektorernas alltmer utsatta roll.

– Vi ser allt oftare att lokala politiker, som nu i Skurup, tar beslut som egentligen ligger på nationell nivå och som den berörde rektorn helt enkelt inte kan följa utan att bryta mot skollagen, säger han.

– Det här skapar en rädsla hos rektorerna som på sikt går ut över eleverna. Vi måste prata mer om det här.

”Ökad intolerans”

Vad beror då det här på? Inte okunnighet bland politikerna i alla fall tror Skolledarförbundet.

– Våra siffror visar att runt 70 procent i utbildningsnämnderna har eftergymnasial utbildning. De borde veta vad som gäller, säger Matz Nilsson.

Istället pekar han på en ”ökad intolerans” bland lokalpolitikerna.

– De tror att de kan fatta beslut om allt, att de lokala besluten står över nationell lagstiftning. Och det här går över partigränserna. Vi ser det i allt fler kommuner.

Driva frågan

I Skurup har det gjorts en enkät bland kommunens rektorer om situationen på skolorna. Matz Nilsson hoppas få resultatet av den under torsdagen.

– Är det så illa som jag tror så måste vi gå vidare med det här. Då måste vi prata med kommunledningen och också driva frågan nationellt , säger han.

Brott mot grundlagen

Det som Matz Nilsson reagerat mest mot i Skurup är att Mattias Liedholm tvingades ta bort en TT-artikel från skolans hemsida.

– Skolverket har varit väldigt tydlig med informationen om slöjor i skolan. När rektorn tvingas ta bort den texten strider det mot grundlagen. Det är riktigt allvarligt, säger han.

Marcus Willman, kommundirektör i Skurup, menar att kommunen beordrade Mattias Liedholm att ta bort artikeln på grund av säkerhetsskäl.

– Det jag känner till var att det var en länk till Aftonbladet utifrån olika kommuners hållning i den här frågan kring slöjförbud. Men i övrigt vet jag inte vad skolledarförbundet har kommenterat, säger han och fortsätter:

– Jag har haft kontakt med förvaltningschefen som också är chef för den här rektorn. Det är med hänsyn till den gemensamma och sammanställda bilden av alla omständigheter som vi känner till att vi bejakar säkerheten, tryggheten, eleverna och verksamheten i övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet