Mattias Liedholm utlovar ny information om konflikten i Skurup i kommande boken. Foto: Jennifer Alm/SVT

Efter slöjdebatten – tidigare Skurupsrektorn bokdebuterar

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn Mattias Liedholm kom att stå i centrum vid den uppmärksammade slöjdebatten i Skurup, efter att han valde att trotsa politikernas beslut.

Nu skriver han en bok om den turbulenta tiden.

Det var i december 2019 som kommunfullmäktige i Skurup beslutade att införa slöjförbud i kommunens skolor. 

Mattias Liedholm, dåvarande rektor på Prästamosseskolan, menade att beslutet stred mot svensk lag, och meddelade att skolan inte skulle vidta några åtgärder mot elever eller personal som ville bära slöja. Ett beslut som både kom att få stor medial uppmärksamhet och stora konsekvenser i hans eget liv.

Fick rätt vid rättslig prövning

I mars 2020 valde Mattias Liedholm att lämna sina förtroendeuppdrag i Region Blekinge och Karlskrona kommun, då han inte kände tillräckligt stöd från partikollegorna i Moderaterna.

Följande månad stängdes han av från jobbet, efter att han anklagats för ”allvarliga brister i ledarskapet”, enligt kommunen – som menade att de behövde utreda anklagelserna mot honom. Några dagar senare meddelade rektorn att han lämnade Skurups kommun.

Slöjförbudet prövades av förvaltningsrätten som i november 2020 slog fast att förbudet inskränker religionsfriheten, och beslutade att det skulle upphävas – ett beslut som kommunen överklagat till kammarrätten.

Även Diskrimineringsombudsmannen har prövat slöjförbudet och kommit fram till att det inte är förenligt med diskrimineringslagen.

Skriver bok om turbulenta tiden

I dag är Mattias Liedholm rektor på en skola i Norrköping – men kan snart även titulera sig författare.

– Jag skriver boken för att bearbeta det jag varit med om, men även för att belysa tendenser jag ser i dagens samhälle – där man vill utmåla allt som inte faller inom en svenskhetsnorm som att det inte är önskvärt, säger han.

Förhoppningen är att boken ska vara klar för publicering i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.