DO: Slöjförbudet i Skurup bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade slöjförbudet i Skurups kommun är inte förenligt med diskrimineringslagen, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Men det ändrar ingenting, enligt Skurups kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M). Han ser det som ett anmärkningsvärt ”inspel”.

– Det här betraktar jag mer som ett inspel från myndighetshåll i ett försök att påverka den rättsliga processen, säger han till TT.

Han syftar på den prövning av slöjförbudsbeslutet som pågår i förvaltningsrätten i Malmö. DO borde inte ha inlett en tillsyn mot Skurup samtidigt, anser han.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man gör det när man känner till att det redan finns en pågående rättsprocess, säger Johan Bolinder.

Förskolor och skolor

Kommunen har antagit en klädpolicy för förskolor och grundskolor som förbjuder ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”. Tanken är att den ska bli en del av Skurups integrationspolicy, men efter att beslutet överklagades till domstol har kommunen avvaktat med införandet.

DO har efter sin tillsyn kommit fram till att syftet med klädpolicyn tycks vara att förbjuda religiöst präglade klädesplagg. Därmed drar DO slutsatsen att klädpolicyn innebär en överträdelse av förbudet mot direkt diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning.

”Även om policyn enligt sin lydelse träffar alla klädesplagg som döljer elever och personal i kommunens förskolor och grundskolor är syftet just att förbjuda religiöst präglade klädesplagg”, skriver DO i ett pressmeddelande.

Tre partier står bakom

Tre partier står bakom klädpolicyn: SD, M och det lokala Skurupspartiet. De anser att det finns stöd i Europakonventionen för beslutet.

– Vi anser att det är av vikt att den svenska skolan är icke-konfessionell. Man ska kunna känna sig trygg med att gå i skolan utan att utsättas för religiösa påtryckningar som den här typen av plagg skulle kunna utgöra på exempelvis en enskild elev, säger Johan Bolinder och tillägger:

– Det finns också en frivillighetsaspekt; att yngre flickor som bär slöja ska göra det av egen fri vilja och inte för att man anmodas att göra det av någon annan.

Förre rektorn inte överraskad

Den tidigare rektorn Mattias Liedholm i Skurup, som deklarerade att han inte tänkte följa slöjförbudet på sin skola, Prästamosseskolan, är inte förvånad över Diskrimineringsombudsmannens beslut. 

– DO gör samma bedömning som jag gjorde och det är ett beslut som jag förväntade mig. Det är bra att saken blir utredd. Nu inväntar jag förvaltningsdomstolen beslut i samma fråga, säger han till SVT Nyheter.

Skurups kommun har pausat införandet av slöjförbudet, eftersom det överklagts. Frågan kommer att avgöras i förvaltningsrätten.

I slutet av september träffade vi Maya som går på Prästamosseskolan i Skurup där hon är en av ett tjugotal elever som bär slöja:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.