Moderatpolitikern och rektorn Mattias Liedholm, upplever inte att han får tillräckligt med stöd från moderaterna efter den senaste tidens politiska debatt kring slöjförbud. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter slöjdebatten – Skurupsrektorn stängs av från jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Liedholm, rektor för Prästamosseskolan i Skurup, som kritiserade slöjförbudet i Skurup stängs av från jobbet. Han är arbetsbefriad med lön tills kommunen utrett anklagelser mot honom. Enligt kommunen handlar det om ”allvarliga brister i ledarskapet”.

Det var i december som kommunfullmäktige i Skurup fattade beslut om att förbjuda elever och personal att bära slöja i kommunens skolor. Beslutet var något som den tidigare moderatpolitikern och rektorn Mattias Liedholm från Karlskrona kritiserade – och nu blir han arbetsbefriad med lön, rapporterar DN.

– Han är arbetsbefriad med lön. Jag har begärt förhandling och jag företräder Mattias Liedholm. Det gjorde jag på skärtorsdagen, och jag fick en kvittering från Skurups kommun på att jag är motpart, säger Britt Sundström, ombudsman på fackförbundet Skolledarna, till DN.

Utreder anklagelserna

Arbetsgivaren ska utreda anklagelser mot Liedholm men vilka anklagelserna är specifikt framgår inte. Rektorn är förtegen om vad som hänt men bekräftar till DN att han är arbetsbefriad.

– Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade. När jag hörde av mig till förvaltningschefen Anders Grundberg messade han och sa att jag var arbetsbefriad med lön. Det är allt jag vet just nu, säger Mattias Liedholm.

”Är chockad”

Liedholm själv vill inte lämna några kommentarer till SVT, men hans hustru, M-profilen Sophia Ahlin, bekräftar uppgifterna:

– Han har via sms fått besked om att han är avstängd och att arbetsledningen tills vidare inte vill ha någon mer kontakt med honom. Jag är chockad över hela processen och förstår inte hur det kan gå till så här i ett demokratiskt samhälle, säger hon.

”Allvarliga brister”

Åsa Ekblad är moderat ordförande i skol- och utbildningsutskottet och personalutskottet. Hon bekräftar att Mattias Liedholm är arbetsbefriad och att det pågår en utredning kring honom.

– Det handlar om allvarliga brister i ledarskapet från hans sida, säger hon.

I övrigt vill hon inte säga mycket, med hänvisning till att det handlar om ett personalärende. Men hon säger bestämt att det inte handlar om det omdebatterade slöjförbudet.

– Det finns ingen som helst koppling till det, säger hon.

”Inte önskvärt sätt”

Detsamma säger förvaltningschef Anders Grundberg, som är den som fattat beslutet om arbetsbefrielsen.

– Det finns för övrigt inget slöjförbud att hantera, säger han.

– Beslutet ska ingå i en integrationsplan och den har vi inte sett än.

Inte heller Anders Grundberg vill gå in på vad utredningen handlar om. Däremot bekräftar han att Mattias Liedholm fick reda på att han var arbetsbefriad på det sätt som hans fru berättar.

– Skolledarförbundet har begärt förhandling och i ett sådant läge så pratar man ju med varandra genom ombud, säger Anders Grundberg.

– Jag har uppfattat det som att Mattias skulle få informationen via sitt fack. Det kan ha skett något missförstånd och så blev det så här. Det är verkligen inte ett önskvärt sätt.

Förhandling under veckan

Mattias Liedholm är arbetsbefriad fram tills förhandlingen med Skolledarförbundet har ägt rum och det ska ske den här veckan. I en skriftlig kommentar till SVT säger han:

– Jag har inte fått någon information om vad detta skulle vara för allvarliga brister. Det känns som att det är en efterkonstruktion. Det är mycket märkligt att man berättar detta för media, men inte för mig eller mitt ombud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet