Anders Grundberg, chef på skol- och utbildningsförvaltningen i Skurups kommun, nekar att det funnits politiska påtryckningar. Foto: SVT

Förvaltningschefen om beslutet: ”Har inget med slöjförbudet att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm har varit i blåsväder sedan beslutet om slöjförbud i Skurups skolor klubbades i december. Under påskveckan arbetsbefriades han via sms. Men Anders Grundberg, chef på skol- och utbildningsförvaltningen, förnekar att det handlar om politiska påtryckningar.

Enligt Anders Grundberg initierades en utredning kring Mattias Liedholm i början av mars. Vad den handlar om vill han inte gå närmare in på men han berättar att det har framkommit uppgifter som kräver åtgärder.

– Mattias är arbetsbefriad under den här veckan på grund av pågående förhandling med Skolledarförbundet, och den utredning som föranletts av förhandlingarna, säger förvaltningschefen.

Slöjdebatten i Skurup

Nekar politiska påtryckningar

Han förnekar att beslutet att starta en utredning och arbetsbefria rektorn har någonting att göra med slöjförbudet eller Mattias Liedholms medverkan i media de senaste månaderna.

– Det har absolut ingenting med slöjförbudet att göra, säger Anders Grundberg och understryker att det inte har funnits några politiska påtryckningar.

I ett mejl från februari som SVT har fått ta del av skriver Anders Grundberg till Mattias Liedholm att han upplever att de granskas och ”till viss del ifrågasätts”.

– Ja, om jag nu skriver så, vilket jag bevisligen har gjort, så kände jag väl så i just den stunden, säger Anders Grundberg.

Fick besked via sms

Mattias Liedholm fick beskedet om att han var arbetsbefriad via sms efter att han upptäckt att han inte kom åt sin mejl.

– Det är nog något missförstånd om om vem som skulle föra samtalet med honom. Jag säger det igen, det var inget snyggt sätt, säger Anders Grundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet