Id-kontroller ska inte utföras av bussförare, menar fackförbunden. Foto: SVT

Fackförbund kritiska till planerade id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad
Regeringens planerade id-kontroller får kritik av Sveriges Bussföretag och Kommunal. Kontrollerna ska utföras av poliser, inte av bussförare.

Att lägga över statens uppgifter och kostnader på transportörerna är inte acceptabelt, skriver fackförbunden i ett pressmeddelande.

– Förarna har varken utbildning för eller mandat att göra dessa kontroller på ett korrekt sätt, säger Ulrika Egervall, förhandlingschef Sveriges Bussföretag.

– Vi har förståelse för att den stora strömmen av asylsökande och flyktingar orsakar störningar i samhällets organisationer. Men att låta enskilda företag bygga upp strukturer och teknik för uppgifter som i grunden är statens ansvar är oacceptabelt, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

Inställda avgångar

Hon menar att id-kontrollerna riskerar att leda till stora störningar i kollektivtrafiken, med bland annat inställda avgångar, vilket drabbar resenärer och får färre att välja kollektivtrafiken framför bilen.

– Vi förutsätter nu att myndigheterna nu tar sitt ansvar för id-kontrollerna och förlägger dessa där de hör hemma – hos myndighetsutövarna, säger Per Holmström, förste vice ordförande Kommunal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet