Ett par hundra personer demonstrerade med facklor utanför stadshuset i Malmö. Foto: EvaMärta GranqvistVisa alla (2)
Visa alla (2)

Facklor brann för en human flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagskvällen manifesterade ett par hundra personer med facklor för en mänsklig flyktingpolitik utanför stadshuset i Malmö.

Flera ensamkommande ungdomar som nekats asyl har den senaste tiden begått självmord eller försökt ta sina liv. På fredagseftermiddagen demonstrerade ett par hundra personer till stöd för unga flyktingar och en mänskligare flyktingpolitik. Fackeltåget gick från stadshuset till Gustav Adolfs torg.

Samtidigt blev det känt att Barnombudsmannen kallar till ett krismöte med flera myndigheter efter att de fått uppgifter om ett planerat kollektivt självmord.

– Det har förekommit många sådan idéer på sociala medier. Vi är många som sitter hela nätter och chattar med ensamkommande för att hjälpa dem att överleva, säger EvaMärta Granqvist, en av initiativtagarna till fackeltåget i Malmö.

Nätverk i Malmö

Hon kallar sig för en ideell familjehemsförälder eftersom hon utan ersättning har en ensamkommande pojke boende hos sig.

– Han är 16, men har fått åldern uppskriven till 18. Trots att han har skolbetyg från Iran som visar att han är 16, säger EvaMärta Granqvist.

Demonstrationen i Malmö arrangeras av en nytt nätverk som heter Extencia. Bakom nätverket finns bland andra några av de 8.000 personer som ingår i rörelsen ”Vi står inte ut”, som har slagit larm till Barnombudsmannen.

Flera personer höll tal vid manifestationen i Malmö, bland andra Omid Mahmoudi från Ensamkommandes riksförbund, Klas Hermansson från Stadsmissionen och Sadas Haidari från Rädda Barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer