Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Del Awraki är en av de skånska läkare vars namn använts på förfalskade intyg. På bilden syns ett falskt intyg som utger sig vara från en mottagning i Ystad. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT och Polisen

Skånska läkare varnar för falska covidintyg

Uppdaterad
Publicerad

Intygen ser ut att vara från skånska läkarmottagningar och visar att innehavaren har testat negativt för covid-19. Men detta stämmer inte alls. Skånska läkare varnar nu för förfalskade coronaintyg.

I förra veckan fattade flygplatspersonal misstanke när en man skulle flyga med bolaget från Kastrup. Det intyg han hade med sig visade att han gjort ett så kallat PCR-test och att resultatet var negativt. Det fanns alltså enligt pappret ingen pågående covid 19-infektion.

Men när flygplatspersonalen kontaktade den läkarmottagning som stod på intyget visade det sig att mannen aldrig besökt mottagningen.

– Vi kollade våra system och han har aldrig varit här, säger Del Akrawi, läkare på Öresundshälsan i Malmö.

Saknade spårningsnummer

Intyget saknade det speciella spårningsnummer som krävs för att det ska vara giltigt. Med hjälp av detta nummer kan exempelvis flygplatspersonal kontrollera en person.

– Jag tycker att det här är jätteallvarligt, för tänk om han är positiv för covid och så sätter han sig på ett flygplan och smittar en massa andra människor, säger Del Akrawi.

Han har polisanmält händelsen, men den svenska polisen har lagt ner förundersökningen med motiveringen att brottet var begånget i Danmark. Den man som försökte använda det falska intyget är i trettioårsåldern och hemmahörande i Skåne. Han kom aldrig på flygplanet till Qatar.

Del Akrawi har tidigare hört rykten om att förfalskade intyg säljs i Skåne.

– Jag vet inte hur utbrett det är men jag vet att det förekommer, säger han.

Förfalskad underskrift

Öresundskliniken är inte den enda mottagning som utsatts. Namnet på en läkarmottagning i Ystad användes redan i februari av en malmöbo som försökte flyga från Arlanda till Turkiet. Underskriften av en läkare visade sig vara förfalskad.

– Jag vet ju inte hur många andra det är som har använt mitt namn med falska avsikter, säger läkaren på Capio Nova-kliniken i Ystad, som har valt att inte framträda med sig namn.

Malmöbons resa stoppades och han har istället åtalats för brukande av falsk urkund. Rättegång hålls i höst.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford är det svårt att veta hur utbrett problemet med förfalskade covidintyg är.

När det gäller de personer som tar sig in i Skåne från utlandet och avvisas på grund av bristande coronadokument handlar detta i de flesta fall om att intygen är för gamla eller på annat sätt inte uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.

Se hur Del Akrawi gör det svårare för förfalskare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet