Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemma hos familjen Ejeklint diskas det på natten för att få ner elräkningen. Hör Mikael Ejeklint i videon berätta om hans strategier. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Timpris på elen gör att Mikael sparar tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Med höga elpriser oroar sig företagare såväl som privatpersoner över elräkningen. Vattenfall ser nu en trend att byta till rörligt elavtal med timpris för att få ner kostnaderna.

Mikael Ejeklint i Kävlinge kollar vad timpriset på elen ligger på det första han gör när han vaknat. Det har blivit som en hobby för honom att kolla hur priserna skiljer sig under dagen, men det är också för att hålla nere familjens elräkning.

– Jag har jämfört priserna med förra året. Förbrukningen har minskat och jag har hittills sparat 4620 kronor plus moms, säger han.

Elpriserna i Skåne

Anpassar vardagslivet efter timpris

Nord Pool Spot visar spotpriset på den nordiska elbörsen. På det timpris som betalas av kunderna tillkommer bland annat moms, skatt och elnätsavgifter.

Under en dag i elområde 4 brukar det i genomsnitt vara dyrast el runt klockan sju till nio på morgonen och runt sex till åtta på kvällen. Snittpriset skiljer sig under dagen mellan 19,57 öre/kWh till 792,6 öre/kWh.

För Mikael Ejeklint är det viktigt att inte slösa på elen hemma under de timmar priset är som högst. Därför väljer familjen att till exempel tvätta och diska under natten och laga storkok på helgen under timmar då priset är lägre.

Hör i videon om timpris och varför familjen Ejeklint valt att ha det.

Vad är timpris?

• Timpris/timmätning kan sättas som avtal med rörligt elpris och betyder att det blir ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Detta gör att du kan påverka din elräkning genom förbrukning som exempelvis att skippa att tvätta den tiden på dygnet priset är som högst.

• Med timpris/timmätning kan elräkningen både bli dyrare eller billigare – det beror på hur och när du använder elen. För att få ner elräkningen med timpris behövs vardagen med dess vanor anpassas till timpriset, när elen är billigare under dygnet.

• Timpriset varierar under dygnet och tenderar att vara billigare under de timmar när få använder el som till exempelvis under natten. Timpriset brukar vara högre de timmar som flest använder el, som vanligtvis är på på morgonen och eftermiddag/kväll.

• Spotpriset sätts på den nordiska elbörsen och är ungefär samma sak som timpris, det som skiljer dem åt är att spotpriset är utan bland annat energiskatt, moms och elceritifikat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet